”Montezuman linna”, joka ei ole Montezuman tekemä eikä edes linna


Eli mistä on siis kysymys? Erittäin huteraa aasinsiltaa Loukkuvuoren lippaluolasta Amerikan intiaaniasumuksiin käyttäen ajattelin kertoa pienin jutunpätkin kyseisestä reissusta, ja aloitan tästä kohteesta. Opiskellessani Jyväskylän yliopistossa aikoinaan tein historian laitokselle n. 100-sivuisen esitelmän Anasazi-nimisestä Lounais-Yhdysvalloissa asuneesta alkuperäiskansasta, ja esitelmän innoittamana läksin vuosituhannen vaihteessa käymään paikan päällä nähdäkseni henkilökohtaisesti heidän mahtavat asuinpaikkansa, joista olin aiemmin nähnyt vain kuvia. Tuolla reissulla tuli käytyä tutustumassa niin monessa lännenelokuvassakin toiminnan näyttämönä olleeseen Monument Valleyhyn kuin myös tämän jutun paikkaan nimeltään Montezuma Castle. Montezuma Castlen kansallismonumentti sijaitsee Arizonassa, Camp Verden kaupungin vieressä. Paikan nimessä on pielessä ensinnäkin tuo Montezuma; paikalle 1860-luvulla tulleet eurooppalaiset tutkijat kuvittelivat nimittäin, että kyse oli atsteekkien ykkösjehun Montezuman tekeleestä, vaikkei oikeasti ollutkaan. Alueella asustelivat tietojen mukaan välillä n. 1100–1400 jaa. niin sanotut Sinagua-intiaanit, joilla espanjan kielestä peräisin olevan nimensä mukaan epäillään olleen jonkinlaisia hankaluuksia veden kanssa noilla alueilla. Linna se ei myöskään ole, vaan ajalleen ominaista alueen intiaaniheimojen rakennustapaa noudatteleva kallioasumus.

Olipa miten hyvänsä, Montezuman linna on mahtava ilmestys korkealla vuorenseinämässä. Tuollaisiin paikkoihin tuppasivat paikalliset heimot rakentamaan huushollejaan, koska niitä oli silloin ensinnäkin helppo puolustaa, koska kukaan ei päässyt yllättämään ainakaan selän takaa, ja korkealla ollessaan asukkaat saattoivat vetää tikkaansa ylös, ettei sinne kiivettykään kovin helposti. Rakennelman sijoittaminen tuollaiseen paikkaan suojasi asukkaita myös ikäviltä ilmoilta sekä mahdollisesti vieressä kulkevan joen tulvimiselta. Tässä kohtaa voi ihmetellä, miten sitten Sinagua-intiaaneilla olisi ollut vesipulaa, mutta Montezuma Castle ei ollutkaan heidän ainoa asuinpaikkansa, ja kuivahkona seutuna Arizonassa saattoi olla pitkiäkin kuivia kausia.

(C) Mikko Lemmetti 1999
Asumus sijaitsee noin 30 metrin korkeudella maanpinnasta. (C) Mikko Lemmetti

Ei tämmöisiä paikkoja joka päivä näekään, mutta tuolla reissulla oli paljon muitakin kohteita, jotka saivat leuat loksahtamaan – ja polvet tutisemaan – kuten Canyon De Chelly, josta oma jutunpätkänsä myöhemmin.

Kuvien oikeudet (C) Mikko Lemmetti

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Muun muassa sivutoiminen Metsäkylpy Suomi -yrittäjä, eräopas, joskus aiemmin aktiivinenkin Retkipaikka.fi-blogisti, ja nyttemmin sisällöntuottaja. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while. An avocational Forest Bathing Finland entrepreneur, and a wilderness guide among other things. Day job as a content creator. Writing my silly stories here mainly in Finnish, but also in English sometimes.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: