Törkeän kuumaa, melkein 3 000 astetta – näillä tuluksilla kyllä lähtee!


Kyllästyttyäni raapimaan tikkuja lumisateessa päätin hankkia sellaiset sytytysvehkeet, joilla pitäisi huonommallakin kelillä onnistua tekemään tulet – ainakin, jos on kuivia sytykkeitä ja muita nuotiotarpeita. Hommasin ensimmäiset ruåtsalaisen Light My Firen Swedish FireSteel 2.0(R) -merkkiset tulukset jo toista vuotta sitten, mutta onnistuin taittamaan niistä kipinäpuikon kerran keskeltä, joten piti ostaa toiset. Päivääkään en ole katunut ostosta, ja nyt avaimenperää muistuttavat tulukset kulkevat mukana joka metsäreissulla kätevästi taskussa. Tikkuja en ole pitänyt matkassa kuin kaiken varalta, eikä yhtäkään ole vielä tarvinnut askista ottaa. Valmistajan mukaan kipinän lämpötila on lähemmäs 3 000 astetta, ja ns. partiolaismalli kestää n. 3 000 raapaisua. Armeijamallille luvataan nelinkertainen raapaisumäärä.

Kun kerrankin sain metsäreissulle luolanetsintään mukaan ystäväni Jannen, niin päätimme samalla kokeilla, minkälaisia kuvia tuluksista ja niiden kipinöistä mahtaisi saada. Matkassa oli Canon EOS 70D -järkkäri ja GoPro Hero 3+ Black Edition -kamera. Canoniin säädin urheilukuva-asetuksen, joka ottaa nopeasti peräkkäin 7 kuvaa sekunnissa, joten olettaa saattoi, että ainakin johonkin ruutuun tuon tuluksen raapaisusta jäisi kipinöitäkin. GoPro:sta valitsin puolestaan nopean sarjakuvauksen, joka napsii 30 kuvaa sekunnissa. Seuraavassa näkyy otoksia kummallakin kameralla otettuna. Ensimmäisenä on Canon, jolla näkyi kuvatietojen mukaan olleen aukkona 5.6, valotusaika 1/640 sekuntia ja ISO-lukema isosti 2500:

Yllättävän hyvin nuo kipunat näyttävät ”filmille” jääneen. Koska kipinä on erittäin kirkas, tulusten valmistaja sanoo, että tuluksilla voi myös antaa hätämerkkejä. Kyllähän tuollainen välähdys kauas näkyykin. Tulusten raapimisraudassa on myös kiinteä pilli, jota voi lisäksi vinguttaa, jos jääpi pulaan. Canonin kyky taltioida lenteleviä säkeniä oli testattu, mutta mitäpä sanoisi sitten GoPro? GoPron aukkolukema oli 2.8, valotusaika 1/60 sekuntia ja ISO-lukema 181. Se sanoi näin:

”Tuliteräs” koostuu siis magnesiumpuikosta, jota erillisellä ruostumattomasta teräksestä tehdyllä raapaisuraudalla sitten vedellään sopivalla nopeudella pituussuunnassa vähän samaan tapaan kuin raapaisemalla tulitikkua askin kylkeen. Myös puukolla raapaisemalla saa aikaan kipinän, jos raapaisurautaa ei jostakin syystä ole. Osat pysyvät kyllä tallessa, ellei niitä yhdistävä naru katkea. Tulukset itsessään ovat jo karaistuneet käytössä, joten tällä kertaa tärkeintä olikin kokeilla, miten niiden kuvaaminen onnistuu. Emme siis tehneet nuotiota, vaan itse sytytin ainoastaan Trangian polttimen polttonesteen. Eli tulukset toimivat siinäkin tarkoituksessa tosi hyvin, kunhan vain muistaa raapaista niitä riittävän etäällä polttimesta. Nuotiota sytyttäessä magnesiumtikun pitää olla käytännössä sytykkeessä kiinni. Ehkä jollakin metsien konkarilla on tästä eriävä näkemys, mutta ainakin näin olen itseni antanut ymmärtää.

Hintaansa nähden FireSteel on erittäin halpa turvaväline ja jopa hengenpelastaja metsässä. Partiolaismallin hinta pyörii 12-13 euron paikkeilla, ja jermumalli on ehkä puolen kymppiä tyyriimpi, mutta ei kallis sekään.

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Muun muassa sivutoiminen Metsäkylpy Suomi -yrittäjä, eräopas, joskus aiemmin aktiivinenkin Retkipaikka.fi-blogisti, ja nyttemmin sisällöntuottaja. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while. An avocational Forest Bathing Finland entrepreneur, and a wilderness guide among other things. Day job as a content creator. Writing my silly stories here mainly in Finnish, but also in English sometimes.

2 vastausta artikkeliin “Törkeän kuumaa, melkein 3 000 astetta – näillä tuluksilla kyllä lähtee!

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: