Pöllö pöllöjen perässä


”Pöllöt on ihania!” tokaisi eräs prinsessa taannoin. Ja Harry Potterillakin oli oma pöllönsä. Joten ei kai siinä auta muuta kuin sanoa, että minuakin pöllöt ovat kiehtoneet jo pitkään. Niihin liittyy jotakin salaperäistä ja jännittävää, ja onhan niistä kerrottu jos jonkinlaisia tarinoita kautta aikojen. Joissakin kulttuureissa pöllöt ovat viisauden vertauskuvia, joissakin niitä pidetään tyhminä kuin saappaat, mutta yhtä kaikki ne ovat uljaita ja arvokkaita lintuja, loistavia saalistajia ja metsiemme hiljaisia vartijoita.

Olen onnistunut välttelemään pöllöjen kohtaamista ilman omaa syytäni tosi pitkään, ja lähimpiin kokemuksiin pöllöjen kanssa kuuluu esimerkiksi kerta, jolloin lehtopöllö meinasi tulla vauhdissa auton kyytiin. Onneksi se onnistui nopeasti joko väistämään tai sitten auton ilmavirtaus työnsi sen sivuun ennen kuin se olisi mäjähtänyt tuulilasin läpi. Vaarattomammin pääsin kuitenkin tutustumaan pöllöhiemon edustajiin eläinpuistoympäristön ulkopuolella erään lintumiehen ja biologin – Tomi nimeltään – matkassa jo vuonna 2006.

Kevätrengastuksella ja pesien tarkistuksella pyörimme Tikkakoski–Kuikka–Jokihaara-akselilla käyden viirupöllön pesiä läpi, ja samalla Tomi tosiaan tarkasti pesien tilan ja rengastukset. Minä rämmin sujuvasti 50 metriä perässä metrisessä hangessa yrittäen olla mahdollisimman hiljaa, viirupöllöilläkin kun on varsin hyvä kuulo.

Sinne se äijä vaan kiipesi.
Sinne se äijä vaan kiipesi.

Viirupöllön (Strix uralensis) ruotsinkielinen nimi on osuvasti ”slaguggla” eli ”iskupöllö”. Turhaan se ei ole nimeänsä saanut, vaan moni uskalikko on kulkenut pää paketissa sen jälkeen, kun on kohdannut viirupöllön varsinkin sen pesintäaikaan.

Viirupöllö tulee siis aika varmasti silmille – eli iskee –  ja omat silmät ovat kyllä silloin todella vaarassa. Suojautua siis kannattaa erittäin hyvin. Pöllö varoittaa yleensä napsuttelemalla nokkaansa ja häähkimällä, ja jos se ei tehoa, sitten käydään iholle. Meillä oli hyvä ajankohta, sillä pesintä oli enimmäkseen ohi huhtikuun loppupuolella, eli tarvittavan panssaroinnin määrä oli minimaalinen.

Pöllöstä tarkastetaan huolellisesti mm. sen siipien kunto ja yleinen terveydentila päällisin puolin.
Pöllöstä tarkastetaan huolellisesti mm. sen siipien kunto ja yleinen terveydentila päällisin puolin.

Tomi hoiteli ammattimiehenä lähikontaktit siivekkääseen, ja minä pitelin sujuvasti kameraa, sekä pariin otteeseen pitkävartista haavia, johon pöntössään oleva pöllö jutkahti, kun pesäpuuta vähän koputteli.

Noilla kynsillä saadaan napakka ote saaliista tai äijän päänahasta. Vähintään kunnon nahkahanskat tarvittiin. Kaveri oli kuitenkin yllättävän rauhallinen (siis tuo pöllö).
Noilla kynsillä saadaan napakka ote saaliista tai äijän päänahasta. Vähintään kunnon nahkahanskat tarvittiin. Kaveri oli kuitenkin yllättävän rauhallinen (siis tuo pöllö).

Pesäkierroksella nähtiin siis muutama viirupöllö, muutama tyhjä pönttö ja osassa pönttöjä oli myös helmipöllö joskus pesinyt. Itselleni kuitenkin tärkeintä oli päästä näkemään pöllöjä läheltä, ja siinähän onnistuinkin. Mahtavia elukoita!

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Muun muassa sivutoiminen Metsäkylpy Suomi -yrittäjä, eräopas, joskus aiemmin aktiivinenkin Retkipaikka.fi-blogisti, ja nyttemmin sisällöntuottaja. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while. An avocational Forest Bathing Finland entrepreneur, and a wilderness guide among other things. Day job as a content creator. Writing my silly stories here mainly in Finnish, but also in English sometimes.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: