Tee-se-itse: ruokinta-automaatti linnuille LVI-tarvikkeista


Eli siis häh? Selitetään taas kerran: kun tyhjässä päässä tosiaan mahtuu noita ajatuksia kimpoilemaan, päätinpä kokeilla, minkälaisen tirpusten ruokinta-automaatin saisin rakennettua viemäriputkesta ja ilmastusventtiilistä, jota näköjään ammattipiireissä kutsutaan IP-hatuksi. Termit kohdalleen ennen kuin mennään kauppaan ostoksille…

Toisin sanoen, reseptiin kuuluu n-senttimetrin pituinen (tässä versiossa noin 120 cm) ja 110 mm halkaisijaltaan viemäriputki, tuommosta harmaata perussettiä ja 2 kpl noita IP-hattuja samaten 110-kokoon sopivina. Lisäksi muutama kappale vaikkapa peltikattoruuveja hattujen kiinnitykseen.

Hattuloista alapuolen syöttöalustaksi tulevasta napsuttelin ruuvitaltalla ylimääräiset heltat pois, jolloin jälkeen jäivät vain ne kupua paikallaan pitelevät paksummat muoviliuskat.

Putken yläpäähän tulee niin ikään tuollainen IP-hattu, mutta siitä ei tarvitse riistää mitään pois, vaan se toimii tuuletusreikänä ja sadesuojana.

Vielä ripustusreiät putken päähän ja naru läpi, eikä muuta tarvita kuin rutkasti auringonkukansiemeniä tuuttiin (tähän malliin menee noin 10 litraa), tötterö roikkumaan ja tintit ruokapöytään!

Tarkoitushan on, että iso määrä siemeniä takaa sen, että automaatin täyttöväli on pitkä, ja painovoima luonnollisesti hoitelee siementen valumisen alas syömäkaukaloon, jona ylösalaisin oleva IP-hattu siis toimii.

Ei mikään Nöbelin arvoinen keksintö, mutta taas näitä päännousemia, joista on kuitenkin paljon iloa talvilinnuille. Pääasia, ettei maksanut paljon. Hatut ovat vähän päälle kympin kipale, ja viemärirööriä löytyy varmaan hukkaputkia vähän sieltä ja täältä.

Kyllähän tuo näyttää maistuvan.
Kyllähän tuo näyttää maistuvan.

Pienoinen videokin ruokinta-automaatista on täällä.

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Muun muassa sivutoiminen Metsäkylpy Suomi -yrittäjä, eräopas, joskus aiemmin aktiivinenkin Retkipaikka.fi-blogisti, ja nyttemmin sisällöntuottaja. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while. An avocational Forest Bathing Finland entrepreneur, and a wilderness guide among other things. Day job as a content creator. Writing my silly stories here mainly in Finnish, but also in English sometimes.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: