Huussin seinästä reväistyä


Huussissa joko yleensä tuppaa tulemaan hyviä ajatuksia, tai niitä on jo valmiiksi siellä, kuten tässä jutun kuvassa. Poikkesimme kaverin kanssa joitakin vuosia sitten Isojärven kansallispuistossa, ja siellä oli erään reitin päässä kuivakäymälä ja kuivakäymälän seinässä tällainen ”huoneentaulu”. Tuosta taulusta irtosivat reissun toiseksi parhaat naurut.

Parhaat irtosivat heitosta erään herran muistolaatasta, johon opastetaan valtatieltä, jota ajamalla myös Isojärvelle pääsee. Paikan nimeä en tässä yhteydessä mainitse siksi, että emme hörötelleet itse kyseiselle henkilölle emmekä sille, että hänelle on tehty muistolaatta, vaan tuo ”muistolaatta” väistämättä herätti Fingerpori-tyylisen mielleyhtymän, ja lopunhan saattaa arvata…

Paitsi huumoria, tuossa huussin opastaulussa oli myös asiaa, eli penkkirivien välistä saattoi lukea, että mitkään roskat ja jätteet eivät kuivakäymälään tai kansallispuistoon yleensäkään kuulu. Viisas retkeilijä siis kantaa pois omat roskansa eikä jätä niitä luontoon, vaikka kyse ei olisikaan kansallispuistosta. Typerä retkeilijä sitä vastoin jaksaa lähteä yllättävänkin pitkiin matkoihin viemään pullonsa, purkkinsa, muovipussinsa jne. toisten siivottavaksi.

Sotkemisen ja ilkivallan lisäksi suosittujen retkikohteiden riesana ovat myös henkilöt, joiden mielestä vieraasta pinosta viety puu lämmittää omassa takassa itse tehtyä tai rehellisesti ostettua paremmin, eli monessakin paikassa viedään valmiiksi vaivalla pilkotut puut reteästi mennessään mönkijällä, kelkalla, veneellä tai ihan millä vaan konstilla, kunhan vietyä saadaan. Lisäksi huusseista on viety paperitkin, ikään kuin paikallisen halpatallin vastaava tuote olisi niin kallista, että ei enää millään raaski paperia ostaa, kun meni kaikki rahat 24-venttiiliseen, ja lottokin piti jättää.

Olisinpa onnellinen siitä, että roskaamisesta, paikkojen rikkomisesta ja varastelusta saataisiin tulemaan loppu. Hyviä ehdotuksia ongelmasta pääsemiseksi otetaan vastaan, kunhan siihen ei liity sitä perinteistä saunan taakse viemistä. Kuvittelisin ainakin, että kukaan, joka on joskus syyllistynyt johonkin edellä mainituista, ei kuse omaan olohuoneeseensakaan, joten miksi sitten muiden?

Kappale kauneinta Suomea. Ilman roskia, kiitos!
Kappale kauneinta Suomea. Ilman roskia, kiitos!

Kuvien oikeudet / Photo Rights by
Mikko Lemmetti (C) 2007-2014

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Muun muassa sivutoiminen Metsäkylpy Suomi -yrittäjä, eräopas, joskus aiemmin aktiivinenkin Retkipaikka.fi-blogisti, ja nyttemmin sisällöntuottaja. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while. An avocational Forest Bathing Finland entrepreneur, and a wilderness guide among other things. Day job as a content creator. Writing my silly stories here mainly in Finnish, but also in English sometimes.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: