Kevyt kesäkurpitsa–maissipaistos


Vuosituhannen takaiselta Lounais-USA:n-reissulta jäi onneksi käteen muutakin kuin kaktuksen piikkejä, kuten tämänkertainen kasvisruokaresepti. Se on peräisin kirjasta ”Southwest Indian Cookbook”, jonka on kirjoittanut Marcia Keegan. Kirjassa esitellään lukuisia navajo- ja pueblointiaanien ruokia maissileivästä taatelivanukkaisiin ja välistä löytyy hirveä ja jänistäkin eri muodoissa.

Yksi resepti on kuitenkin ollut meidän taloudessamme eniten käytössä, ja se on kesäkurpitsa–maissipaistos, johon löytyvät tarpeet tavallisista ruokakaupoista, joten ei tarvitse metsästyspuukkoa alkaa hiomaan eikä pyssyä rasvaamaan. Ruoka on myös huomattavasti kevyempi (tai riippuu ihan siitä, kuinka paljon sitä vetää) kuin aiempi täällä ollut ”rasvamakaronin” ohje.

Kun kinkkua ja laatikoita rosolleineen on vedetty joulun aikaan kahdella kädellä, niin tämä resepti edustaa vähän maltillisempaa linjaa mahalle.

Tässäpä tarvikkeet osin sovellettuna (4 annokseen ap. ohjeen mukaan)

1 prk (n. 340 g, esim Pirkka) säilykemaissia
1-2 normaalikokoista sipulia pilkottuna tai renkaina
1 kesäkurpitsa lohkoina tai paksuhkoina siivuina
1 paprika (minkä värinen tahansa käy) pilkottuna
3 normaalikokoista tomaattia lohkoina tai paksuhkoina siivuina
1-2 valkosipulinkynttä pilkottuna
n. 1 tl chilirouhetta (tai enemmän, jos kantti kestää)
öljyä kuullotukseen
mustapippuria myllystä (tai esim. 5-pippurisekoitusta)
suolaa maun mukaan (voi jättää myös pois)
1 pss (n. 250 g, esim. Valio) emmental-juustoraastetta

Valmistusohje

Kuullota chilirouhe, sipuli ja  valkosipuli paistokasarissa. Lisää kesäkurpitsalohkot ja paprika ja kuullota hieman lisää. Lisää maissi, tomaattilohkot ja rouhittu pippuri(seos) ja pyörittele seosta kasarissa vielä hetkinen. Kaada koko hoito voideltuun uunivuokaan ja ripottele päälle juustoraaste. Paista 175 asteessa puolisen tuntia, kunnes juusto on sulanut ja paistos saanut hieman väriä. Voit tarkistaa kesäkurpitsan pehmeyden haarukalla ja jättää sen mieluiten hieman napakaksi.

Kun paistos on valmis, eipä siinä muuta kuin lautaset jonoon. Kaloreita ei tähän ole mittaroitu, kun eivät paikallisetkaan niitä siellä laske. Halukkaat voivat ynnätä kalometrit katsomalla ravintosisällöt vaikkapa Fineli-palvelusta. Vähemmän prosentteja saa käyttämällä vähärasvaisempaa juustoa, mutta varautukaa tinkimään mausta jonkin verran, jos oikein kevyitä versioita käytätte.

”Ei oo pahhoo”, kuten jossakin telkkarimainoksessa aikoinaan sanottiin.

Kuvan oikeudet / Photo Rights by
(C) Mikko Lemmetti

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: