Jämäsipsit hyötykäyttöön: toimivat myös sytykkeinä!


Onko uudenvuoden juhlinnasta jäänyt jämäsipsejä, joille ei oikein löydy enää syöjiä? Älä heitä niitä menemään vaan käytä ne hyödyksi vaikkapa sytykkeinä. Etsiskelin nimittäin netistä erilaisia tulentekoon liittyviä juttuja, ja huomasin myös, että näköjään myös perunalastuilla voi saada nuotion tai takkapuut syttymään. Kaikkea se saksalainen keksii…tai sitten jonkun muunmaalainen.

Eihän ainakaan minulle ihan ensimmäisenä olisi tullut mieleen, että pottulastuillakin on tällainen salattu elämä, mutta näköjään ovat ihan kelpo vaihtoehto ainakin kokeilla, jos ei nyt ihan ainoaksi sytykkeeksi kuitenkaan. Onhan noissa reippaasti rasvaa ja kuivaa tärkkelystä, joten olettaa saattaa, että ne voisivat palaakin. Ja palavathan ne.

Toimii niin nuotiossa...
Toimii niin nuotiossa…

Jos ajatellaan sitä, että laitetaanko tähteeksi jäävät perunalastut bioroskikseen vai annetaanko niille uusi elämä tulensyöttinä, niin itse kukakin voi osaltansa ratkaista, kumpaan vaihtoehtoon vaakakuppi kallistuu. Tarkoitus tässä oli ennemminkin testata myyttiä kuin oikeasti etsiä korviketta perinteisemmille sytykkeille.

...kuin takassakin.
…kuin takassakin.

Takassa kokeiltuna sipsi syttyi oikein kohisemalla. Paloaika ainakin sisäkäytössä on sen verran lyhyt, että kannattaa ainakin ottaa tosi kuivaa puuta ja pieniä puutikkuja tms. seuraksi, ettei ihan heti himmahda ennen kuin puut syttyvät. Sama pätenee retkellä.

Mitenkään herkulliselta palava perunalastu ei tuoksu, vaikka hyvältä maistuisikin. Seuraavaksi pitää kokeilla juustonaksuilla. En myöskään testannut, mikä lastumerkki tai -malli palaa parhaiten, eli en tiedä, onko eroa sileillä ja poimuperunalastuilla, Pringleseillä vai Taffeleilla, ja ovatko esimerkiksi grillimaustetut lastut äkäisempiä lähtemään tulille kuin pansuolattu perussetti.

Kaikesta huolimatta taidan jatkossakin pistää sipsit tuulensuojaan kuin käyttää niitä erähommissa.

Kuvien oikeudet / Photo Rights by
Mikko Lemmetti

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Muun muassa sivutoiminen Metsäkylpy Suomi -yrittäjä, eräopas, joskus aiemmin aktiivinenkin Retkipaikka.fi-blogisti, ja nyttemmin sisällöntuottaja. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while. An avocational Forest Bathing Finland entrepreneur, and a wilderness guide among other things. Day job as a content creator. Writing my silly stories here mainly in Finnish, but also in English sometimes.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: