Näin otat kuivausrummun nukan hyötykäyttöön kotona tai retkellä


Teemalla vaihtoehtoiset sytykkeet jatketaan. Tällä kertaa koeponnistuksessa on nukka, jota syntyy kuivausrummun suodattimiin kuivattaessa vaatteita ja joka normaalisti heitetään muiden jätteiden mukana pois. Mutta miksi? Nukkaahan voi käyttää myös sytykkeenä, ja siihen se sopii varsin mainiosti.

Kuivausrummun suodattimiin ja sisuksiin kertyvä nukka on hyvin hienojakoista ja sinällään todella helposti syttyvää, joten sellaisenaan sitä ei kannata laittaa esimerkiksi takkapuiden joukkoon. Kotitalouksissa pyörii varmasti myös tyhjiä WC-paperi- tai talouspaperirullan pahviholkkeja, jotka nekin menisivät monella kuivajäteastiaan tai energiajätteeksi.

Nukkatupot kannattaa työntää väljästi tyhjien pahviholkkien sisään, jolloin ne eivät pala liian nopeasti. Tiiviimpänä myttynä palaminen on tasaisempaa ja hitaampaa, jolloin tuli ehtii tarttua paremmin sauna- tai takkapuihin. Kuivurinukkaa sisältävä pahvirulla asetellaan sopivasti puiden väliin ja sytytetään pahvitötterö. Jos sytytät nukan, se todennäköiseti palaa vain päältä ja hiipuu. Tässäkin riittävä ilmansaanti on tärkeää.

Kuivurinöyhdän täppiminen pahvirullan sisään toimii hyvin sisäkäytössä, mutta siinä on parikin muuttujaa. Ensinnäkin kotitalouksien pyykinkuivauksessa ei välttämättä synny kovin paljon nukkaa ainakaan kovin lyhyessä ajassa, ja retkeilykäytössä pahvirullien kuskaaminen mukana – vaikka sinänsä kevyitä ovatkin – ei välttämättä ole järkevää.

Jos nukkaa on vähemmän käytettävissä, eikä pahvisia rullia huvita kanniskella, voit tehdä retkikäyttöön sopivia sytykkeitä siitä seuraavasti: ota nukkaa juuri sen verran, että saat pyöritettyä käsissäsi siitä n. 6–7 sentin mittaisen pitkulaisen pötkön. Hanki joko ns. sätkäpaperia tai käytä sanomalehtipaperista tehtyjä kapeita suikaleita ja kääri nukkapötkö sätkäpaperin tai sopivien sanomalehtipaperisuikaleiden sisään.

Sätkäpaperissa on yleensä valmiina liimapinta, joka tarttuu kiinni kostuttamalla. Tupakkalaki varmaankin kieltäisi ohjeen näyttämisen, joten sen vuoksi en esitä sätkäpaperin käyttöä tässä, joten itse kukakin kokeilkoon omalla onnellaan. Sanomalehtipaperisuikaleen reunat voit liimata tavallisella liimapuikolla, jonka liima kuivuu nopeasti. Pienet nukkatötteröt mahtuvat vaikka tyhjään pitkien tulitikkujen askiin tai johonkin muuhun pieneen rasiaan ja kulkevat mukana vaikka ulkoilupuvun rintataskussa.

Mikäli kuivurinöyhtää tulee omassa huushollissa liian vähän, sitä voi kysellä vaikka naapureilta tai jopa pesuloista, joissa sitä syntyy huomattavasti enemmän. Tämänkin jutun nukka on juuri pesulasta kotoisin. En takaa systeemin toimivuutta kaikissa olosuhteissa ja kaikilla, mutta kokeilemalla löytää parhaat asetukset. Toki allergisen ei kannata lähteä tähän leikkiin, ja normaalinenäinenkin saattaa muutaman kerran aivastella.

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Muun muassa sivutoiminen Metsäkylpy Suomi -yrittäjä, eräopas, joskus aiemmin aktiivinenkin Retkipaikka.fi-blogisti, ja nyttemmin sisällöntuottaja. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while. An avocational Forest Bathing Finland entrepreneur, and a wilderness guide among other things. Day job as a content creator. Writing my silly stories here mainly in Finnish, but also in English sometimes.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: