Pellettiä risukeittimessä? No mikä ettei!

(C) Mikko Lemmetti

Sain elämäni ensimmäisen risukeittimen, ja varsinaisen koeponnistuksen jälkeen aloin heti miettiä, mitä kaikkea muuta keittimessä voisi polttaa kuin risuja ja männynkäpyjä. Pientä kissansiltaa pitkin ajatukset kohdistuivat kissanhiekkaan – tai paremminkin kissanpellettiin – jollaista kissahuushollissa menee vuodessa ihan kohtuulliset määrät. Kissalle käytän ihan samaa pellettiä kuin mitä poltetaan pellettitakoissa tai -polttimissa, koska se on ensinnäkin edullisempaa isommissa säkeissä kuin kaupan pikkupusseissa myytävä ihan vastaava tavara.

Toisekseen polttopelletti toimii vähintään yhtä hyvin, ellei paremminkin, eli se hajoaa ja sitoo kosteuden ja hajut. Mutta koska jutussa on puhe risukeittimestä eikä kissanhoidosta, ajattelin kokeilla, miten pelletti toimisi risukeittimessä. Tämäkin Solo Stove -merkkinen risukeitin vaikuttaa toimintaperiaatteeltaan hyvin pitkälti samanlaiselta kuin rautakaupoissakin myytävät pellettikorit. Vastaavasti voisi ajatella, että pellettikori toimisi kuin risukeitinkin, mutta tämä vaihtoehto on vielä kokeilematta.

Eipä siis muuta kuin keitin kauniisen käteen, ihan summassa litran kupillinen lämmityspellettiä mukaan ja ulos kokeilemaan. Ennen polttotestiä minun täytyi kuitenkin tehdä ylimääräinen ritilä keittimeen, sillä keittimen oma ritilä on liian isosilmäinen kuin se entinen naapurin tyttö. Isot silmät meinaavat sitä, että pelletit valahtaisivat rei’istä läpi keittimen pohjalle, eikä niiden poltto onnistuisi.

(C) Mikko Lemmetti

Kippasin noin puolet litran kupillisesta pellettiä keittimeen, ja sytykkeenä käytin parafiinisytytyspalaa. Pellettejä käytettäessä täytyy varautua odottelemaan jonkin aikaa ennen kuin tuli alkaa levitä päällimmäisiin pelletteihin ja palaminen voimistuu.

(C) Mikko Lemmetti

Vähitellen pelletit alkoivat palaa tasaisesti. Huomasin jo tässä vaiheessa, että pelletit vaikuttavat todella hyviltä poltettavilta, sillä ne eivät pala liian nopeasti, eikä keittimeen tarvitse lisätä polttoainetta säännöllisesti, vaan ”yhdellä pesällisellä” – tai pikemminkin puolikkaalla – paloaika on mahtavan pitkä.

(C) Mikko Lemmetti

Pelletit antavat erittäin hyvin lämpöä, ja veden keittäminen sujuu todella nopeasti. Myös lämmitystarkoituksiin pellettien käyttäminen sopii hyvin, ja en ihmettelisi yhtään, vaikka risukeitin toimisi minikokoisena kaminana, niin tehokkaasti lämpö säteilee siitä.

Koska pelletit palavat siis pitkään, yhdellä annoksella pystyy laittamaan ruokaa useammallekin tai pitämään sitä lämpimänä. Palamisen loputtua jäljelle jää vielä erittäin kuuma hiillos, joka itsessäänkin jaksaa kiehauttaa nestettä tai pitää ruokaa lämpimänä pitkään.

(C) Mikko Lemmetti

Pellettien käyttäminen risukeittimissä ei tietenkään ole minun keksimäni idea, mutta omaa intoani tämä fakta ei yhtään vähentänyt. Päinvastoin, aion varmasti kokeilla keitintä pellettien kanssa seuraavalla lyhyemmällä metsäretkellä. Pitkälle vaellukselle ei pellettejä välttämättä kannata lähteä roudaamaan.

Vaikka monien mielestä pellettien käyttö risukeittimessä on vähän sama kuin parran ajaminen jollakin muulla kuin lapinleu’ulla, eli epäerähenkistä, tulen ottamaan mukaan ehdottomasti pellettejä pussillisen (tai tyhjän ja pestyn maitopurkillisen – kun kestävää kehitystä edistän).

Että semmoinen kokeilu tällä kertaa.

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while.

2 vastausta artikkeliin “Pellettiä risukeittimessä? No mikä ettei!

  1. Huomasin itse, että pellettikin tuppaa nokeamaan etenkin alkuvaiheessa tosi paljon, joten ei kannata ainakaan kattilaa heti kättelyssä pistää lieskalle vaan odotella, että kunnon palaminen alkaa.

    Tykkää

  2. ”Vastaavasti voisi ajatella, että pellettikori toimisi kuin risukeitinkin, mutta tämä vaihtoehto on vielä kokeilematta.”

    Tällaisten keittimien kaksinkertaisen rakenteen ideana on, että seinämien välissä kuumentunut ilma saa myös puun palokaasut syttymään keittimen yläosassa. Pellettikorilla ei saa aikaan näin tehokasta palamista ilman kaminan tms. tulipesää ympärillä. Puuta siis kuluu ja nokea syntyy enemmän.

    Minulta löytyy vastaavalla periaatteella toimiva Wild Woodgas Stove ja varsinkin kotipihalla tulistellessa on ollut kätevää käyttää pellettejä. Myös fillariretkille on tullut otettua noita mukaan siltä varalta, ettei leiripaikalta löydy tarpeeksi poltettavaa. Jalan liikkuessa voi risuja poimia helposti matkan varreltakin.

    Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: