Koukku nenässä


Referoinpa tässä poikkeuksellisesti edesmenneen isäukon kertomuksen jostakin 70-luvun puolelta, jolloin oli hänellä tapana viettää kesiään Huittisissa enonsa tilalla Kokemäenjoen varrella. Kokemäenjoki oli omienkin muistojen mukaan ainakin vielä 80-luvun puolella varsin hyvä kalajoki ja muistanpa itsekin monet mahtavat savukala-annokset vetäneeni enon ruokapöydässä. Joesta nousi ainakin lahnaa, haukea, matikkaa ja jopa ankeriasta. Simpukoitakin löytyi ihan kasakaupalla.

Kalastusreissuilla oli isän ja enon matkassa usein myös isoisäni, ja niinpä sillä porukalla lähtivät he taas kerran onneansa koettamaan. Paikkana oli Syyränsuu kyseisellä joella, likimain Isosuon ja Kiettareensuon välillä. Paikassa isän enolla oli kalamajan virkaa hoitava vaneri- ja lautakyhäelmä. Isällä oli mukana pitkä, 9 jalan (ja kaiketi sitten kahden käden) vapa, siimassa heittopaino ja letkan päässä perho.

Isä heitteli perhoa veneestä, ja heittopaino sattui heilahtamaan enon nenän edestä, jolloin sanavalmiina miehenä eno konahti kirosanan säestyksellä: ”Prkl…varo sen vapasi kanssa!” Isä siihen toteamaan, että ”Ei hätää, ei siinä ollut koukkuja. Se oli vain se heittopaino.” Eipä siinä mitään, mutta jos olisikin vain ollut tilanne sillä käsitelty, mutta tuuli sattui heittämään perhon veneeseen päin ja eikös sattunut perhon koukku tarttumaan tanakasti enon nenään, suoraan sieraimien väliin.

Mitäpä arvelette, mitä eno sitten teki, jos kerran pelkän heittopainonkin hujahtaminen saa jo ärräpäät lentämään? Sittenhän se vasta ilo veneessä alkoi, ja kaksihaaraisen perhokoukun saaminen irti pehmeästä nenärustosta vastakarvaan oli kyllä aika varmasti tuska-asteikon yläpäässä.

Isän isä sai siitä kiroamisesta ja koukun nyhtämisestä sellaisen naurukohtauksen, että meinasi pudota veneestä – ja se kuuluisa eno siinä mukana. Lopulta koukku sitten lähti nenästä, mutta niin lähti sievoinen pala nahkaakin mukana. Eno leppyi vähitellen ja pisti tupakaksi, kun oli pahin kirvely (niin nenästä kuin sielusta) mennyt ohitse.

Isän perho osoittautui siis varsin hyväksi pyytämään. Sillä kertaa saaliiksi tuli yksi nenä ja sekalainen valikoima Kokemäenjoen kaloja.

Kuvan oikeudet / Photo Rights
(C) M. Lemmetti

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close