Polttogeeli ratkaisi pellettipolttajan nokeamisongelman


Aiemmin kirjoittelin juttua pelletin polttamisesta risukeittimessä, ja eihän se toki pöllömpi polttoaine edelleenkään ole. Semmoinen mutta matkassa oli vain sopivan sytytysaineen käyttö, ja koska erreyksissä aloittelin parafiini- ja mikäliepohjaisella sytytyspalalla, joka haisee kuin autoverstaan rasvamonttu, nokesin sitten urakalla kaikki pannut ja kattilat, joita keittimessä käytin.

No, eipä mittään, siirryin sytytyspalasta tavan sytytysnesteeseen, eli kaikkien siltojen sankarien lempijuomaan, Sinoliin. Tai sen nestekeittimille väitetysti paremmin sopivaan Marinoliin. Sanotaan nimet tässä, vaikka ei sen enempää tuotteita mainostetakaan. Pieni luraus (korkillinen riittää) sytytysnestettä pellettien päälle ja tikkua perään.

Eipä näytä nousevan minkäänlaista hussakkata, mutta ei toki noilla sytytysnesteillä pelatessa näy minkään sortin liekkiäkään. Eli sitten kun alkaa pitkähihainen paita yhtäkkiä tuntumaan kuumalta käsivarsissa, voi olettaa, että tuli on syttynyt niin keittimeen kuin muuallekin.

Sytytysnesteen nestemäisen muodon käyttö ei ollut kuitenkaan lopullinen niitti peukaloon, vaan onhan olemassa myös geelimäisiä sytytysaineita. Kävinkin noutamassa bentsiiniasemalta putelin polttogeeliä ja kokkeilin sillä. Ihan yhtä hyvin toimii kuin nesteilläkin, ehkä jopa siinä mielessä paremmin, että geelin varastoitavuus vaikuttaa paremmalta siitäkin syystä, että geeli ei niin helposti heru pois pullosta kuin neste. Tai jotakin sinnepäin.

Kilo sipulia ja pullo sinolia oli kerran kaupan ostoslistalla.
Kilo sipulia ja pullo sinolia oli kerran kaupan ostoslistalla.

Joka tapauksessa litran polttogeelipullo on pienemmille retkille liian suuri ja painava, vähän niin kuin itse olin 30 vuotta sitten. Halusinkin jotakin kätevämmän kokoista, ja löysin sattumalta pienen, 175 g:n eli vajaan parin desin kotisinappiputelin. Huomasin vasta sinapin ostettuani pari päivää sitten, että sen parasta ennen -päiväys oli näköjään toukokuussa, ja nyt eletään jo elokuuta.

Sinappi sinänsä ei ollut mennyt miksikään, mutta sai mennä siltä istumalta biojätteeseen – jotta anteeksi vaan elintarvikkeiden tuhlaus – ja polttogeeliä tilalle. Tietysti pestyyn pulloon, kun en sinapilla meinannut sytyttää.

Onkohan tämä se "tulinen" sinappi?
Onkohan tämä se ”tulinen” sinappi?

Sitten olikin helppoa puristaa geeliä pellettien päälle ja sytyttää, ja taas säästettiin niin kantamusten painossa kuin koossa. Eikä sitten nokea ole sen jälkeen tarvinnut padoista hinkata. Kunhan taas seuraavan kerran retkahdetaan.

Katso aiheeseen liittyvä video.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close