Tee-se-itse: Rullattava tuulisuoja retkikeittimelle


Sarjassamme ”tee se itse” (ja anna muiden korjata) on tänään vuorossa tuulisuoja retkikeittimelle. Keittimen mallista ja polttoaineesta riippumaton suoja on rullattava ja sen pitäisi mahtua vaikka rinkan sivutaskuun tms. pieneen tilaan.

Tarvikkeita tuulisuojan tekemiseen pitää olla ensinnäkin alumiinifoliota (mielellään sitä vahvempaa laatua), alumiiniteippiä (joka kestää kuumuutta) sekä 3 pitkää metallipuikkoa tms. jotka eivät tulta pelkää. Itse sosialisoin Fiskarsin vartaat vanhasta halsterista, jota ei ole tullut käytettyä monenakaan kesänä. Niissä on sopivasti mittaa, terävä kärki ja lenkki päässä.

Leikkasin alumiinifoliosta n. 60 cm pitkän pätkän ja asettelin tikut folion päihin sekä keskelle. Taitoin folion päät muutaman sentin verran tikkujen päälle ja teippasin ne kertaalleen, kuten myös keskimmäisen tikun päältä.

Alumiiniteippi tarttuu tosi tiukasti, joten sen mukana tulevaa suojapaperia ei kannata kerralla repiä irti. Muuten teippi menee sykerölle ja homma on käsillä heti alkuunsa.
Alumiiniteippi tarttuu tosi tiukasti, joten sen mukana tulevaa suojapaperia ei kannata kerralla repiä irti. Muuten teippi menee sykerölle ja homma on käsillä heti alkuunsa.

Teippailin teippisoiroja pystysuunnassa ensin yhdelle puolelle alumiinifoliota ja käänsin sitten koko hoidon ympäri. Sen jälkeen vedin teipit vaakasuunnassa ja taitoin niiden päät vielä vastapuolelle muutaman sentin verran.

Laita teipit muutaman millin verran limittäin kuin kattohuopakaistaleet.
Laita teipit muutaman millin verran limittäin kuin kattohuopakaistaleet.

Ei varsinaisesti haittaa, vaikka metallitikut jäävät löysälle ”kanavaan”, saapahan ne vaikka sitten ottaa erikseen ja työntää paikoilleen takaisin, kun käytön aika tulee. Tosin voi ne jättää sisäänkin, riippuen siitä, miten hyvin ne ovat teipatessa tarttuneet kiinni.

Jos tikut ovat paksumpia kuin käyttämäni, niille voi suosiolla jättää enemmän tilaa, mutta kannattaa huomioida, että folio painuu kasaan ja tikut eivät välttämättä mene enää takaisin. Tämä on tietysti tavallaan vasta prototyyppi, joten voi olla, että noiden tikkuloiden kanssa tulee vielä hankaluuksia. Mutta aika näyttää.

Tarkoitushan nimittäin olisi, että tuulisuojan voi joko rullata tai taitella sellaiseen kokoon, joka mahtuu kätevästi vaikka rinkan sivutaskuun.
Tarkoitushan nimittäin olisi, että tuulisuojan voi joko rullata tai taitella sellaiseen kokoon, joka mahtuu kätevästi vaikka rinkan sivutaskuun.

Kun tuulisuoja oli valmis, sitä piti tietysti kokeilla. Pihalla tuuli jonkin verran, ei mitenkään valtavasti, mutta siitä huolimatta tuulisuoja näytti tekevän tehtävänsä. Sen voi tarpeen mukaan joko asetella kauemmas keittimestä tai lähemmäs, ja tuulisuojan keskipiikki mahdollistaa suojan säätämisen joko kulmaksi tai kaaren muotoon.

Ainakin tavallisessa savimaassa suoja pysyy hyvin pystyssä. Hiekassa tai muussa en ole vielä kokeillut.
Ainakin tavallisessa savimaassa suoja pysyy hyvin pystyssä. Hiekassa tai muussa en ole vielä kokeillut.

Entä kestääkö suoja tulta? Näyttäisi kestävän. Kun risukeitin (jossa tietysti oli pellettiä tälläkin kertaa) on täydessä lieskassa, suoja piti pintansa vaikka se oli n. 10 sentin päässä tulesta. Edes sen väri ei muuttunut. Mutta turvallisempaa tietysti on pitää suojaa vähän kauempana, sikäli, kun tuuliolosuhteet antavat myöten.

Semmonen peli se.
Semmonen peli se.

Onhan noita valmiita tuulisuojia jo marketeissa ja nettikaupoissa monen merkkisiä ja mallisia. Tällaisia rullaatirullaa-versioitakin, mutta miksi ostaisin sellaisen jos sen voi tehdäkin, eikä tuohon tarvikkeetkaan niin hirveästi maksa.

Aika näyttää, miten kestävä ja käytännöllinen tee-se-itse-tuulisuoja on, vai joutaako sen heittää tositilanteessa pellolle. Menihän tämän tekemiseen pikku tovi, jonka olisin voinut huonomminkin käyttää.

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: