Paistettuja muikkuja, nokipannukahvia ja savustettua eräopasopiskelijaa


Siinä voisi olla eräänlainen resepti hyvälle päivälle, jollaista vietettiin torstaina 9. maaliskuuta 2017 POKE:n eli Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston Tarvaalan-yksikössä.

Tarvaala juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan, ja juhlavuoden avauksen kunniaksi luonnonvara- ja ympäristöalan opetusta tarjoava oppilaitos tempaisi kestävän kehityksen Kestät sää -teemalla monipuolisen ohjelman merkeissä.

Oppilaitoksen alueella oli mm. vesinäytteiden testausta, lähiruokatietoutta ja ruisleipämaistiaisia, paikallisia hunajatuotteita, esittely oppilaitoksen historiasta, luontokuvanäyttely ja paljon muuta.

Lisäksi erä- ja luonto-opasopiskelijat olivat pystyttäneet ympäristönhoitajaopiskelijoiden avustuksella kampukselle kodan, jossa paistettiin muikkuja ja perunoita sekä keitettiin nokipannukahvia kotakeittiössä.

POKE_ERA-7624
Eräopasopiskelija Jari Hautamäki muikkumestarina.

Vaikka kota oli tilava, ja savuaukko riittävän suuri, savua riitti silti ihan mukavasti myös kodan sisällä. Ihan tulivat kertomukset vanhoista savutuvista mieleen, jossa silmät vettä valuen touhuttiin askareissa samaan aikaan kun tulisija pohotti täysillä ja puski kaikki savut torppaan sisälle.

Pakkohan sitä oli käydä raittiissa ilmassa vähän väliä – sikäli, kun paistamiselta jouti. Silmissä tuntui kyllä välillä siltä kuin olisi saanut pippurisumutetta päin näköä.

POKE_ERA-7625
Perunanpaistajalla paras paikka tuntui olevan usein mahdollisimman matalalla.

Eräopasopiskelijat Jari Hautamäki ja Anne-Mari Hulkkonen olivat urakoineet tuoreet Keiteleen muikut puhtaiksi jo hyvissä ajoin ennakkoon, mutta sen verran vedettiin mutkia suoriksi, että perunaosasto oli pakastetavaraa sipulin kera.

POKE_ERA-7691
Potut pottuina, vaikka sitten pakasteesta.

Aamupäivä oli melko hiljaista, mutta puoliin päiviin alkoi vilkastua, ja annoksia rupesi menemään. Samaten nokipannukahvia, joka oli saanut hautua kaikessa rauhassa pehmeäksi.

POKE_ERA-7638
Isosta pannusta riitti kaadettavaa melkein loppumetreille saakka. Aivan viimeiselle tunnille piti laittaa vielä pienempi pannu tulille.

Valmistimme nokipannukahvit keittiömestari Jouko Tarvosen oppien mukaan, eli kun vesi oli kiehunut, lisäsimme sekaan porot ilman sarvia ja jätimme ne rauhassa laskeutumaan ja sekoittumaan kahviveden kanssa. Pannuun ei saanut tällä välillä koskea, eikä vettä kiehauttaa laisinkaan.

Muikkuperunat tekivät tasaisesti kauppansa, ja maistelemassa kävivät muiden muassa niin Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen seurueineen kuin tunnettu tv-kasvo, keittiömestari, ravintoloitsija ja kirjailija Maija Silvennoinen.

Omaa esittelyosastoaan Tarvaalassa tapahtumapäivänä pitänyt Silvennoinen on muuten kotoisin Tarvaalasta.

Kelpasivat ne paistetut muikut huippukokillekin. Oikealla Anne-Mari Hulkkonen kertoo eräopasopinnoista.

Tällaiset kotakahvitukset ja -ruokailut ovat olleet hyvin suosittuja, ja POKE:n erä- ja luonto-opasopiskelijoita voi kysyä mm. erilaisiin ulkoilmatilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Tähän mennessä eräjoreporukka on ollut mukana monissa tapahtumissa, mm. JAMK:in tykypäivillä, POKE:n avoimien ovien päivillä, Minimanin edustalla, ympäristöpäivillä sekä siis tässä 9.3. tapahtumassa ja Yhdessä Enemmän -messuilla.

Tätä kirjoitettaessa on vielä tapahtumatta 15.3. tilaisuus, johon tulee kansainvälisen NEEFO-ryhmän asiakkaita.

Eräoppaiden kotikenttää, mutta muuallekin tuo kota ja tulivehkeet sekä tekijät heilahtavat tarvittaessa.

Hyvä ruoka ja juoma ulkona nautittuna saa mielen iloiseksi, ja nuotion savun tuoksu – kohtuullisesti nautittuna – on yksi parhaista tuoksuista, mitä ainakin minä tiedän, tervan ja tuoreen puun sekä koivunlehtien tuoksun ohella.

Ja onhan näitä luonnon omia aromeja muitakin, jotka tekevät hyvää sekä mielelle että keholle!

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: