Pirteää pöhinää Juonolan pääsiäismarkkinoilla


Niin se vain on että joulu on kerran vuodessa, mutta pääsiäinen on sentään joka vuosi! Juonolan tilalla Konneveden Lahdenkylällä järjestettiin lauantaina huhtikuun 8. päivä pääsiäismarkkinat, joilta ei vilskettä puuttunut.

Järjestelyt markkinoita varten oli aloitettu hyvissä ajoin ja kaiken muun kiireen ohella, mutta niin olivat sekä isäntäväki että muut paikalle tulleet paikalliset yrittäjät saaneet myyntipisteensä iskuun.

Markkinat alkoivat klo 11, mutta paikalla oli väkeä jo vaikka millä mitalla, kun päästiin itse mestoille hieman yli yhdentoista.

Juonolan omien lihatuotteiden lisäksi esillä oli myös Suopirtti Highlandin ylämaankarjan lihaa eri muodoissaan sekä Haapamäen tilan lammastuotteita lihoista taljoihin. Maittavaa lähiruokaa lisukkeineen tarjoili Pappilan Hätävara Seija Korhosen luotsaamana. Herkkupuolesta vastasi Mieron Papu ja Pidot.

Juonolan isäntä Antti Hytönen maistatti tilan metwurstia, jonka maku vie miehen mennessään.

Joulumarkkinoista poiketen pääsiäismarkkinoille ei ollut järjestetty sisätiloihin mitään, mikä ei toisaalta haitannut laisinkaan, sillä markkinapäivän sää oli aivan loistavan kirkas ja keväinen. Ulkonahan tällaisella ilmalla pitää olla!

Hätävaran ruokalistalta löytyi mm. Juonolan lihapataa ja perunamuusia.
Hannu ja Paula Vetikon lihakarjatila toimii Konneveden Istunmäellä.
Haapamäen tilan valikoimissa olisi ollut ostettavaksi vaikka kokonainen karitsa.

Lapsillekin oli järjestetty omaa ohjelmaa, ja iso joukko lapsia lähtikin opastettuna kiertämään tilan pihapiiriin tehtyjä rasteja, joissa oli kivoja tehtäviä. Palkinnoksi kierroksen tehneet saivat pienen pääsiäisyllätyksen.

Markkinoilla oli kivaa tekemistä myös lapsille.

Monia lapsia kiinnostivat tietysti myös tilan eläimet. Koska lehmillä oli nyt poikimisaika, liikkumista alueella oli jouduttu rajoittamaan, jotteivät eläimet olisi häiriintyneet innokkaista pikkuihmisistä liikaa. Pihatossa pääsi kuitenkin varovasti katsomaan ja hieman silittämäänkin erästä lempeää lehmää.

Kiinnostus taisi olla aidan molemmin puolin yhtä suurta.

Jos kenen kahvihammasta kolotti ja oli vieläpä munkin mittainen tila mahassa, markkinoilla oli myös kahvitarjoilu. Purkkiin sai pudottaa vapaaehtoisen kahvirahan, mikä on nyt vähintäänkin kohteliasta tehdä.

Kyllähän kahvi aina maistuu – etenkin ulkoilmassa.

Juonolan omaa lihapuotia pyöritti tilan emäntä Piia Kauppinen, ja puodissa oli taas kerran myynnissä vaikka minkälaisia lihatuotteita, jotka tekivät heittämällä kauppansa. Konnevedellä asuvat ja Sumiaisissa kesäpaikkaansa pitävät Antto Häyrinen puolisoineen olivat tulleet myös ostoksille.

Häyristen mukaan oli hankkiutunut tilan lihasäilykkeitä.

Juonolan pääsiäismarkkinat päättyivät klo 15, ja koko päivän aikana porukkaa piisasi runsain määrin. Autopaikkoja vaikutti olevan riittävästi, mikä tällaisten suosittujen tapahtumien aikana on tärkeää.

Vaikka pihalla pyöri väkeä kuin myssyä, tilan lehmät viettivät aikaansa kaikessa rauhassa pihatoissa syöden, loikoillen, puhdistaen itseään ja imettäen poikasiaan. Saivat ihmiset touhuta ihan omia aikojaan mitä touhusivat.

”On meillä muu-takin tekemistä kuin pyöriä markkinoilla” tuumasivat lehmät.

Nyt on nähty niin joulu- kuin pääsiäisversiot Juonolan markkinoista. Mitähän seuraavaksi?

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Muun muassa sivutoiminen Metsäkylpy Suomi -yrittäjä, eräopas, joskus aiemmin aktiivinenkin Retkipaikka.fi-blogisti, ja nyttemmin sisällöntuottaja. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while. An avocational Forest Bathing Finland entrepreneur, and a wilderness guide among other things. Day job as a content creator. Writing my silly stories here mainly in Finnish, but also in English sometimes.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: