Hyppyrimäen historian havinaa Laukaan Hietasyrjässä


Tämä blogijuttu on melkoinen nysä. Sanotaan se nyt heti saman tien. Nysän siitä tekee toistaiseksi vähäinen tausta-aineiston määrä, mutta jospa sitä jatkotutkimuksissa saisi vähän lisää tietoa ja myös valokuvia, jotta voisi täydentää juttua. Minusta kuitenkin tuntuu, että kun on talvi ja talviliikunnan paras aika, juttu kannattaa julkaista siitä huolimatta.

Eli, Keski-Suomessa, Laukaassa, on paikka nimeltä Hietasyrjänkangas, joka kaiketi paikallisten suissa ja muistissa on kulkenut lyhyemmällä Hietasyrjä-nimellä jo iät ja ajat. Karttapalvelu ei kuitenkaan tunnista Hietasyrjää kuin tilan nimeksi Hankasalmella, eikä kyse ole samasta paikasta. Laukaan Hietasyrjänkangas on jännittävä paikka etenkin sen vuoksi, minkälaisia jälkiä viime jääkausi on sinne jättänyt.

Kyse on syvistä painanteista, joista käytetään nimeä suppa. Painanteet eli supat ovat syntyneet jääkauden sulamisvaiheen aikana soraharjuille, kun mannerjäästä irronneet ja sedimenttiin hautautuneet valtavat jäälohkareet ovat sulaneet niitä ympäröineen moreenin sisältä. Hietasyrjänkankaalla näitä suppia on useita, ja siksipä paikka on ollut ja on edelleen loistava kohde esimerkiksi hiihtoon ja lumikenkäilyyn, mutta aikoinaan Hietasyrjänkankaalla on sijainnut myös hyppyrimäki.

Hietasyrjän hyppyristä tehtiin kyllä mukavan kokoisia leiskautuksia. Yleisöllekin riitti katselupaikkoja. Kuva: Vilho Vehviläinen

Niukkojen lähdetietojen (mm. Laukaan Joulu 2013) mukaan Laukaan urheiluelämän merkkipaaluihin lukeutuu eittämättä Hietasyrjän hiihtokeskus, joka perustettiin ja eli kulta-aikaansa 1960-luvulla. Latujen ohella Hietasyrjän suppamaastoon rakennettiin myös hyppyrimäki, jossa kävivät harjoittelemassa ja taitojaan mittelemässä monet hyppääjät kuulemma Matti Nykästäkään unohtamatta. Omat tietoni tosin eivät riitä kertomaan, milloin Nykänen olisi mäessä käynyt, mutta mäen oma historia loppuu vuoteen 1995, jolloin se purettiin kokonaan.

Hietasyrjässä hiihdetään, suunnistetaan ja ulkoillaan monella muullakin tavalla edelleen

Läheinen Haapalan koulu ja esimerkiksi erittäin aktiivinen suunnistusseurojen toiminta takaavat, että Hietasyrjänkankaat eivät pääse unohtumaan. Kävinpä itsekin viime kesänä parilla iltarastilla tuhertamassa, ja monesti olen suunnannut paikalle myös lumikengin. Edellisen kerran paikalla käydessäni huomasin kuitenkin vasta nuo hyppyrimäen jäänteet.

Eipä tästä enää hirveästi hyppäillä. Aika tavaran nauttii, sanotaan.

Joulukuun 10. päivästä tähän päivään lunta on paistanut aivan riittävästi, ja lisää näyttää tulevan. Vaan eipä se mitään, hankien kutsu on kuultu, ja taas pian mennään! Mieleen tuli, että voisikohan Hietasyrjänkankaan suppamaastossa järjestää jo tänä kevättalvena tai ensi vuonna vaikkapa freestyle-lumilautailukisat?

 

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: