Reilusti energiaa reissuille – kuivalihagranola


Isketäänpä tiskiin välillä yksi uusi resepti. Tai ei se uusi ole; sekin, kuten kaikki muu, on jo keksitty. Tätä on vain vähän miksattu keskenään. Aiemminkin olen kehitellyt jotakin yhdistelmiä, joissa yhtenä raaka-aineena on ollut kuivaliha. Niin se on tämäkin sellainen yhdistelmä. Eli energiapitoiset granolapalat, joissa on kuivalihamurua kokemusta tukevoittamassa.

Alkuperäinen resepti löytyy Paleo Hacks -nimiseltä sivustolta. Siinä on käytetty uunia, mutta eipä tuon väliä vaikkei käyttäisikään, eli tämän pystyy tekemään ihan hyvin myös kattilassa liedellä. Lisäksi otin pätkän ohjetta Meiran sivuilta.

Seoksen voit valmistaa pinnoitetussa kattilassa.

Ainesosat

 • 150 g kuorittuja manteleita
 • 100 g saksanpähkinöitä
 • 50 g kurpitsansiemeniä
 • 50 g pinjansiemeniä
 • 150 g kuivalihamurua (Kuivalihakundi Jerkku Savu)
 • 2 rkl kookosrasvaa
 • 0,5 tl suolaa
 • 1 tl kanelia
 • 0,5 tl kardemummaa
 • loraus rypsiöljyä
 • 1 dl maapähkinävoita
 • 1 dl kuusenkerkkäsiirappia (itse tehtyä)

Valmistus

Laita kookosrasva kattilaan sulamaan ja lorauta rypsiöljyä hieman joukkoon. Rysäytä pähkinät pienemmiksi yleiskoneella (eli sopivaan karkeuteen muttei kuitenkaan jauhoksi asti). Kaada murskatut pähkinät kattilaan ja lisää kurpitsan ja pinjan siemenet.

Lisää kuivalihamuru kun pähkinä-siemenseos alkaa sihistä. Lisää suola, kaneli ja kardemumma. Paahda noin 5-10 minuuttia; kuitenkin niin, ettei seos pala pohjaan. Lisää joukkooon kuusenkerkkäsiirappi (tietysti hunaja tai tavallinenkin siirappi passaa). Katkaise liedeltä virta ja lisää lopuksi kuumaan seokseen maapähkinävoi. Sekoita vielä huolellisesti.

Kaada koko hoito leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja painele seos kuumalla vedellä kostutetulla lastalla isolla lusikalla tiiviiksi ja kauttaaltaan yhtä paksuksi mahdollisuuksien mukaan.

Tämmöinen korkeareunainen uunipannu on sopiva, että tehdystä määrästä tulee noin sentin paksuisia palasia.

Pistä muutamaksi tunniksi tai yön yli jääkaappiin tai muuhun kylmään paikkaan (+2–+6 astetta) jäähtymään ja jäpsäköitymään. Leikkaa valmis seos veitsellä sopivankokoisiksi annospaloiksi ja – nauti.

Valmis tavara on erittäin hyvää, eikä se näytäkään hassummalta.

Ravintosisältö

Jaa-a, siinäpä se sitten taas onkin että kuinkahan paljon tässä hutussa on mitäkin. Oheisessa taulukossa on suuntaa-antavat määrät normaalisti 100 g raaka-aineita ja reseptin mukaisille määrille. Tässä on katsottu nyt vain energiasisältöä, ei hiilihydraattien, rasvojen, proteiinien ja muun sälän määrää.

Viitearvot

Manteli 100 g 601 kcal
Saksanpähkinä 100 g 664 kcal
Pinjansiemen 100 g 689 kcal
Kurpitsansiemen 100 g 590 kcal
Kuivalihamuru 100 g 360 kcal
Kookosrasva 100 g 883 kcal
Rypsiöljy 100 g 884 kcal
Maapähkinävoi 100 g 602 kcal
Kuusenkerkkäsiirappi 100 g 301 kcal

Resepti

Manteli 150 g 901,5 kcal
Saksanpähkinä 100 g 664 kcal
Pinjansiemen 50 g 344,5 kcal
Kurpitsansiemen 50 g 295 kcal
Kuivalihamuru 150 g 540 kcal
Kookosrasva 10 g 88,3 kcal
Rypsiöljy 10 g 88,4 kcal
Maapähkinävoi 100 g 602 kcal
Kuusenkerkkäsiirappi 100 g 301 kcal

 

Loppuvinkit

Jos palaset tuppaavat murenemaan ennen aikojaan, niin sitten on vain lisättävä sidosaineen määrää. Esimerkiksi sulatettu suklaa sitoo ainekset ja tekee granolasta vielä herkumpaa! Mutta on se varmaan riittävän tuhtia tällaisenaankin.

Jos lisäksi haluat vähentää palasten tarttumista toisiinsa ja tahmaisuutta näpeissä, etkä aio käyttää suklaata, voit sirotella teesihdin läpi palasille vehnäjauhoja tai perunajauhoja tai tomusokeria. Mutta ihan miten itsestä parhaalta tuntuu!

Yhden palasen (noin 50 g) energiasisältö olisi siis vissiin noin 266 kcal. Mutta älkää täysin luottako näihin laskelmiin, mulla oli kutonen lukion pitkässä matikassa…

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Muun muassa sivutoiminen Metsäkylpy Suomi -yrittäjä, eräopas, joskus aiemmin aktiivinenkin Retkipaikka.fi-blogisti, ja nyttemmin sisällöntuottaja. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while. An avocational Forest Bathing Finland entrepreneur, and a wilderness guide among other things. Day job as a content creator. Writing my silly stories here mainly in Finnish, but also in English sometimes.

%d bloggaajaa tykkää tästä: