Muutu vihreämmäksi – käytä kaupunkipyörää!


Tuli pitkästä aikaa asiaa Lahteen. Oman auton sijasta päätin kömpiä Onnibussiin, ja lainata Lahdessa kaupunkipyörän. Kävelläkin olisin voinut, mutta pyöräily kiinnosti, koska siihen oli nyt mahdollisuus – kaupungissa kaiketi ensimmäistä kertaa.

Kyllähän Lahdessa pyöräilemään pystyy, vaikka tätä kirjoitettaessa kaupungissa ovat käynnissä melkoiset tietyöt, jotka tekevät pyörällä ajamisesta tavallistakin haastavampaa etenkin ulkopaikkakuntalaiselle, joka ei kaupungin reittejä tunne.

Ennen reissua kuukkeloin kaupunkipyöriä ja huomasin, että Lahdessa nimenomaan sellaisia löytyy. Nuorten toimintaan keskittyvä Inspis Lahti ry on käynnistänyt Aseman apu -nimisen projektin, jossa mm. palvellaan kaupunkilaisia ja kaupungissa vierailevia pyöriä lainaamalla. Nimenomaan lainaamalla, sillä minkäänlaista maksua ei peritä.

Kesän alusta kaupunkipyöriä oli lainattu jo yli 200 kertaa. Lainaustahti kiihtyy aina, kun kelit paranevat.

Yritykset sponsoroivat pyörät

Paikalliset yritykset sponsoroivat kaupunkipyörät. Pyörien hankintahinta on 300 euroa per yritys, ja vastineeksi yritys saa oman logonsa pyöriin kiinnitettäviin mainoskyltteihin. Pyörillä saadaan siis aika kätevästi ja edullisesti hyvää mainosta.

Pyörät ovat perusmallisia, vaihteettomia ja jalkajarrullisia, omasta mielestäni ”Jopo-klooneja”. Niillä pitäisi pärjätä kaupungin pyöräilyväylillä ihan hyvin, mutta maastokäyttöön ne eivät sovellu – eikä ole tarkoituskaan. Pyörän lainaan sisältyy koodilukko, muttei ainakaan toistaiseksi kypärää. Koska kysyin yhdistykseltä kypärästä ennakkoon, osasin ottaa omani mukaan.

Ihan tolkun pyörä muuten, mutta satula ei ihan joka kankulle välttämättä sovi. Hiertymiä saattaa olla luvassa. Mutta haitta on pieni saavutettuun hyötyyn nähden.

Pyöräileminen vaihteettomalla versiolla vaihdepyörään tottuneelle oli hupaisaa, sillä vähänkään isommassa alamäessä tai kovemmassa vauhdissa sai vispata menemään ihan urakalla. Vastaavasti ylämäet olivat yllättävän raskaita, mutta kyllä hengityseläimet ja lihakset saivat hyvin töitä!

Ne toisenlaiset keltaliivit

Toisessa Euroopan maassa keltaliiveiksi kutsutut henkilöt tekevät vähän muuta, mutta Lahdessa etenkin Matkakeskuksen alueella keltaisiin liiveihin pukeutuneilta Asema-avun työntekijöiltä voi pyytää pyörän lainaan joko menemällä suoraan juttusille tai soittamalla päivystysnumeroon 041 365 5400. Usein Asema-apulaisia pyörii Matkakeskuksen pihassa, mutta jos ketään ei näy, soitto numeroon tuo pian jonkun heistä paikalle.

Palvelu näyttää toimivan hyvin, mutta kielitaidossa vaikuttaa olevan hieman hiomista, eli jos ulkomaisia asiakkaita halutaan palvella, englanti kannattaa ottaa haltuun.

Loistava konsepti

Lainattavat tai vuokrattavat kaupunkipyörät ovat mielestäni erinomainen juttu, ja toivottavasti myös oma entinen kotikaupunkini Jyväskylä saa viimeistään vuonna 2020 kirjaimellisesti pyörät pyörimään. Pyöräily on todella hyvä vaihtoehto, ja vihreä sellainen. Ehkäpä jossakin vaiheessa kaupungit palkkaavat pyöräilyoppaita, joiden kanssa voivat mm. ulkomaiset vierailijat tutustua kaupunkiin mukavasti ja rennosti ilman tarvetta osata suunnistaa. Onhan myös Lahdessa viihtyisiä asuinalueita, puistoja jne. joiden kaduille ei julkisilla pääse, eivätkä turistibussit kuljeta. Ja isoihin kauppakeskuksiinkaan ei ole kuin kukon luikaus!

Tarkempia tietoja kaupunkipyöristä mm. https://www.facebook.com/Lahdenmatkakeskus/

Asema-apu kaupunkipyörän lainausehdot

  • Lainaajan on sopimusta tehtäessä todistettava henkilöllisyytensä kuvallisella henkilötodistuksella.
  • Lainaaja sitoutuu huolehtimaan lainaamastaan pyörästä ja korvaamaan pyörälle aiheutuneet vahingot.
  • Lainaaja on vastuussa pyörän asianmukaisesta käytöstä ja lukitsemisesta.
  • Asema-apu pidättää oikeuden olla lainaamatta pyörää harkintansa mukaan esim. päihtyneelle henkilölle.
  • Kaupunkipyörällä ei saa kuljettaa useampia henkilöitä samanaikaisesti.
  • Pyörän laina-aika on 4 tuntia, jonka jälkeen pyörä on palautettava lainauspisteeseen lukittuna.
  • Ilmoita pyörän palautuspiste tekstiviestillä 041 365 5400. Numerosta tavoitat jonkun myös mahdollisissa ongelmatilanteissa.
  • Asema-apu ei säilytä tai tallenna lainaajan tietoja laina-ajan päättymisen jälkeen.
    (Lähde: Asema-apu / Inspis Lahti ry)

#Lahti #lahdenmatkakeskus #VisitLahti #matkailu #pyöräily #kaupunkipyörä #citybike

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: