Äkäset leivät


Ajattelin välistä kirjoittaa pienen retkieväsjutun, kun on edellisestä jo aikaa. Ajatus lähti siitä, että ollaan monesti tehty kotona lämpimiä leipiä uunissa, ja tuumasin, että miksipä samanlaisia leipiä ei voisi tehdä myös tulilla.

Nimensä mukaisesti lämpimät leivät ovat ”äkäset”, sillä tuota ”äkäsyyttä” antaa leivissä käytetty chilitonnikala. Chilitonnikalaa löytyy monella merkillä, mutta ns. sweet chili -versio ei ole oikein kovinkaan kummoisen tujakkaa. Itse pidän enemmän tavallisesta chilitonnikalasta, jossa on jo ihan kunnolla poweria. Sen takaavat tonnikalan joukkoon tehtaalla sujautetut kokonaiset chilipaprikat.

Tässä on Pirkan chilitonnikalaa, mutta muunkin merkin tonnari kyllä käy.

Tonnikalan lisäksi tarvitaan tietysti leipää, punaista pestoa ja esimerkiksi emmental-juustoraastetta. Mitään levitteitä ei tarvitse käyttää, koska tonnikalassa on öljyä, joka kyllä voitelee oikein. Punainen pesto on voimakkaan makuista, ja emmental-juustoraaste täydentää reseptin.

Itse käytin uunipannua, jossa on kätevä ritilä, mutta eiköhän joku kevyt alumiininen grillausvuoka tai vastaava kelpaa ihan yhtä hyvin. Kantena voi siinä tapauksessa käyttää vaikka toista samanlaista vuokaa.

Leipänä oli Vaasan Iso Paahto -moniviljapaahtoleipää, mutta muutkin merkit käyvät, eikä tässä ole tarkoitus mainostaa mitään tiettyä brändiä. Yksi tonnikalapurkki riittää neljälle leivälle, ja pestopurkista vastaavasti piisaa noin 10 leivälle. Pestoa voi levittää koko leivän alalle, eikä tonnikalaa tarvitse säästellä, kuten ei myöskään juustoraastetta – juustoahan ei voi koskaan olla liikaa.

Grillasin leipiä noin vartin, välillä kurkistellen kannen alle. Aika ei ole niinkään tarkka, kunhan juusto sulaa kunnolla ja saa hieman väriä. Uunipannun alusritilä estää leipien palamisen. Ellei käytössä ole paistinlastaa, voi vilkaista välillä leivän alle vaikka puukolla leipää reunasta nostamalla, ettei leipä pääse palamaan.

Valmista tuli!

Näissä leivissä ei todellakaan kuono kauan tuhise valmistaessa, eikä varsinkaan syötäessä! Chiliruokien kanssa pitäisi yleensä juoda vaikka maitoa, mutta kylmällä kelillä kuuma kahvi tai kaakao menee kylmien juomien edelle. Eivätkä tällaiset leivät ihan niin ärjyjä ole, että olisi sisuskalut ruvella.

Hyvin yksinkertainen, mutta todella maistuva eväs!

Taivaalta tarjottiin vuoroin niin lunta, räntää kuin vettä, mutta ”äkäset leivät” ja kuuma kahvi lämmittivät. Tulella valmistettuna lämpimistä leivistä tuli vielä kotona tehtyjäkin maukkaampia luonnollisen savuaromin ansiosta. Ja ulkoilmassa makuaistikin terästyy, joten mikäpäs oli ollessa!

Äkäsiin leipiin tarvitset siis seuraavat asiat (vaihtele tarvittavien ainesten määrää nälän ja syöjien määrän mukaan)

1 purkki chilitonnikalaa (esim. Pirkka 170 g)
1 purkki punaista pestoa (esim. Pirkka 185 g – vähälaktoosinen)
4 paahtoleipäviipaletta (esim. Vaasan Iso Paahto 525 g – minkähän ihmeen takia tämä on pitänyt leipoa Virossa?)
Juustoraastetta (esim. K-Menu -emmentaljuustoraaste 250 g)

Pestoa ja juustoraastetta jää yli, jos leipiä on vain neljä. Mutta niitä voi kyllä käyttää seuraavallakin kerralla tai johonkin muuhun ruokaan.

Keli kuin keli, aina maistuu hyvä ruoka!
Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: