Hyvä ruoka, parempi retki: BBQ-savulohihampurilaiset


Meinasin kirjoittaa pyöräilyaiheisen jutun, mutta päätin siirtää sen myöhempään ajankohtaan. Tehdään se sitten, kun vähän tiet kuivuvat ja kelit lämpenevät. Eipä silti, eilen ei päässyt vilu kapajamaan, kun ”kartoitin” erästä potentiaalista pyöräilyreittiä Rautalammilla. Ulkolämpötila oli vain noin +5 ja vähän luntakin heitteli, mutta pyörän selässä ei palellut.

Kun reitti oli tunkattu läpi, oli hyvä syy alkaa herkutella. Alun perin ajatuksena oli tehdä savukalaa ja pannujuureksia, mutta niitä oli syöty jo useasti aiemmin, joten yleisön pyynnöstä päädyin kokeilemaan hampurilaisten valmistusta. Kala oli perinteisesti itse kalatiskiltä pyydettyä lohta ja sämpylät tavallisia kaupan pussisämpylöitä. Tässäpä reseptin tapainen:

BBQ-lohiburgerit (3 hengelle)

6 Voimallus-sämpylää*
1 kpl 1–1,2 kg kirjolohi (voit fileoida itse tai ostaa valmiina fileenä)
Heinz Chili Barbeque ”Spicy & Smokey” -kastiketta
Frisee-salaattia
Hellmanns’s-chilimajoneesia (”Fired by McIllhenny’s Tabasco Pepper Sauce”)
Viipalejuustoa (mieluiten cheddar)
Juoksevaa Oivariinia sämpylöiden paistamiseen

(Mainitut tuotemerkit eivät ole sponsoroineet blogijuttua)

Lisäksi tarvitaan tietysti jonkinlainen savustuslaatikko (ks. https://sinisenrepunkirous.com/2019/12/07/akaset-leivat/) ja savustuspurua (leppähake), sekä savustuslaatikon kansi. Kannen päälle voi laittaa vielä tiiliskivet painoks, että savu ja lämpö pysyy sisällä.

Valmistus ja valmistusaika

Savustuslaatikon pohjalle laitetaan ensin tietysti savustuspurua pari kourallista. Sitten kalafileet nahkapuoli alaspäin ritilälle ja voidellaan ne BBQ-kastikkeella kauttaaltaan. Laitoin kalafileisiin hyppysellisen hienoa suolaa hieman aikaisemmin, eikä enempää suolaa tarvita, koska sitä on BBQ-kastikkeessakin. Sitten vain laatikko tulille ja kansi päälle. Savustusaika vaihtelee noin 15–20 minuutin välillä. Kalaa voi kurkistaa josakin vartin kohdalla, mitä sille kuuluu. Parempi kuitenkin, että tulee kypsää kuin että jää vaillinaiseksi. Kalan voi ottaa tulilta pois ja jättää tekeytymään siksi aikaa, kun ruskistaa sämpylät ja lämmittää juuston.

Ruskistin sämpylät valurautapannulla reilussa rasvassa, jotta ne saisivat rapeutta ja väriä. Kun hampurilaisen pohjapuolisko oli alkanut saada väriä, laitoin juustoviipaleen sen päälle ja odottelin, että juusto alkaa sulaa. Eri juustolaadut sulavat eri tavalla, eli jos käyttää vaikka kevytemmentalia, se käyttäytyy hieman toiseen tapaan kuin vaikkapa sulatejuustotyyppinen cheddarsiivu.

Sitten kun sämpylät on ruskistettu, kasataan hampurilainen. Pinoamisjärjestyksen voi valita itse, mutta nyt oli järjestys seuraava: pohjasämpylä, juusto, kalapala, salaatti, chilimajoneesi, kansi. Ja mitäs sitten seuraavaksi? Eikun syömään!

Hampparin lisukkeet voi itse valita. Vielä en itse ole innostunut öljyn kanssa pelaamisesta retkiolosuhteissa, mutta ranskalaiset tai muut juurekset voi valmistaa kyllä vaikka pannulla. Kuukkeloimalla löytyy myös hyviä reseptejä vaikka hakusanoilla ”vaihtoehto ranskalaisille”.

Koska sämpylät olivat pienehköjä ja nälkä isohko, näitä meni sitten kaksi per ruokailija. Jälkkäriksi tehtiin lettuja. Eivätkä nekään syömättä jääneet 🙂

Hampurilaisten kokonaisvalmistusaika pl. kalan mahdollinen fileointi on noin 30 minuuttia, joten pitkään ei tarvitse nälkäisenä odotella. Lettujen paistoon menee sitten oma aikansa.

Advertisement

Julkaissut Mikko Aslak Lemmetti

Tyhjään päähän mahtuu paljon ajatuksia, joista joitakin laittelen ylös tänne blogiin. Muun muassa sivutoiminen Metsäkylpy Suomi -yrittäjä, eräopas, joskus aiemmin aktiivinenkin Retkipaikka.fi-blogisti, ja nyttemmin sisällöntuottaja. Having an empty head with some occasional thoughts which I will spill here once in a while. An avocational Forest Bathing Finland entrepreneur, and a wilderness guide among other things. Day job as a content creator. Writing my silly stories here mainly in Finnish, but also in English sometimes.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: