sääpäiväkirja | weather journal

Sunnuntai 26.6.2022

Eipähän siinä, tämän kesän ensimmäisiä helteitä saatiin odotella juhannuksen kynnykselle. Sitä ennen oli tuurissaan, että onko edes +20, eikä välttämättä aina ollutkaan. Nyt on noin +30 ja ennusteessa useamman päivän ajan siinä melkein liki. Onneksi mustikat ja puolukat ovat saaneet ennakkoon vettä, kuten hedelmäpuutkin, jotka näyttävät pölyttyneen hyvin. Omenia on tulossa. Eri asia sitten on, miten kauan näitä helteitä kestää ja miten kuivaksi tuo juhannuksen jälkeinen aika muodostuu, että tuleeko taas valmiiksi kuivattuja marjoja kuten muutama vuosi sitten. Jos ollaan vielä olemassa ensi vuonna tähän samaan aikaan, mikähän lienee silloin tilanne.

Keskiviikko 6.4.2022

Jopas tuli taas lunta. Kolmen päivän ajan melkein satoi, ja viime yönä varmaan sen verran mitä kahtena edellisenä yhteensä. Jos kaikki olisin jättänyt kolaamatta, luultavasti 30 senttiä ainakin. Ja sentään eletään huhtikuun alkua. Viime vuonna suurin piirtein näihin aikoihin lunta oli juuri ja juuri niin paljon, että lumikengillä pääsi nippa nappa liikkumaan. Lehdessä sanottiin, että lumiennätykset on rikottu, ja edellisen kerran yhtä paljon (vaiko enemmän) oli vuonna 1974. Että onhan siitä aikaa melkein 50 vuotta. Mitä sitten noille lumille oikein käy; haihtuvatko ilmaan vai menevätkö kellariin, ken vielä tietää. Onneksi katoilta sentään on saatu entiset lumet pois, mutta ne ovat sitten seinän vieressä miehenkorkuisena kinoksena talon molemmin puolin.

Perjantai 18.2.2022

Niin ne vuodet vierii ja kuukaudet pyörii. Ja lunta on ihan ismona; eipä ole hetkeen ollut tällaista lumitalvea, mutta ei sinänsä erikoista tilastojen valossa. Olihan niitä lumitalvia ennenkin. No, joka tapaksessa reippaasti yli polvien ja monessa paikassa sinne itteensä asti, kun taas vielä jostakin kumman syystä joillakin pelloilla melkein sänki paistaa. Ei tule siis tasaisesti joka paikkaan. Pakkasta ei paljon ole, ja eilenkin oli vielä plussan puolella, joten kaikki lumi, mitä tuli, oli kohtalaisen märkää ja painavaa. Tänään muutama aste pakkasella ja tuiskun kanssa tulee vieläkin lunta. Kohta saa pihaan laskettelukeskuksen.

Keskiviikko 20.10.2021

Kesä oli erittäin lämmin, kun se pääsi kunnolla alkamaan. Oli 30 asteen hellettä ihan riittävästi, ja tosi kuivaa.  Samanlainen kesä oli muutama vuosi sitten, joten ei voi vielä ihan trendistä puhua. Joka tapauksessa ilmastonmuutos alkaa näkyä entistä enemmän sään ääripäissä ainakin. Katsoin, että tämän vuoden heinäkuuhun mennessä oli ollut jo 34 hellepäivää, ja Limatieteen laitoskin näytti, että syyskuuhun mennessä niitä oli kaikkiaan 40 koko maassa. Joten huh huh. Mutta: nyt on lokakuu, ja kelit näyttävät suurin piirtein siltä, mitä tähän aikaan vuodessa pitäisi näyttääkin, eli ensilumi satoi viime yönä. Lapissa on jo paikoin puoli metriä, joten onnea hiihtokeskuksille! Etelä-Suomessa sataa vettä, ja kai se vielä vedeksi muuttuu täälläkin. Ei tuo vielä maahan jää.

Keskiviikko 2.6.2021

Kesäkuuta eletään, ja onkin yllättäen ihan kesäinen päivä! Toukokuussa oli jo yksi hellejakso, mutta sitten kylmeni ihan reilusti, ja yhtenä aamuna pudotteli ihan räntää, ”lämpö”tilan ollessa noin +2 astetta. Yöt ovat olleet kylmiä, eikä päivisin ole ollut toivoakaan päästä edes 20 asteeseen. Mutta nyt on jo reippahasti yli parinkymmenen asteen, kellon ollessa noin 11. Sääkartalla ennustetaan, että sunnuntaille asti olisi noin +22-+24 C. Vaan saapihan nähdä. Olisiko sitten ensi viikolla taas kalsakka keli, selviää myöhemmin.

Keskiviikko, 24.2.2021

No oho, onko tästä muka niin kauan, että kesäkuussa viime vuonna viimeksi kirjoitin! Periaatteessahan se väli kesäkuusta vuodenvaihteeseen ei nyt niin ihmeellinen säiden puolesta ollut, mutta tämä talvi sitten onkin taas ollut aivan erilainen. Saihan sitä lunta odotella melkein jouluviikolle asti, mutta siitä eteenpäin onkin ollut ihan old school -talvi, 80-luvun tyyliin. Eli lunta on tullut ja sitä on piisannut. Taitaa Keski-Suomessakin olla parhaimmillaan semmoiset 70 senttiä, jos riittääkään. Ja pakkasiakin on pitänyt; sen huomaa mm. sähköyhtiön kulutuslaskurista, joka kirjaa myös korkeimman ja matalimman kulutustason aikaisen lämpötilan. Semmoisia -15 asteen pakkasia ihan melkeinpä koko ajan, ja hieman yli -30 asteessakin parina yönä käytiin. Sähkömittarissa vilisee numerot kuin aikoinaan vuonna 1990, kun soittelin koti-Suomeen Lontoon Heathrown lentokentältä kolikkopuhelimesta.

Torstai 25. kesäkuuta 2020: ”Yes sir, alkaa polttaa”

No juu, pitkähkö väli sääpäiväkirjankin pitämisessä…Semmoista tässä kuitenkin että kohta alkaa niin sanotusti tarkenemaan. Tänään jo +33 parraimmillaan, ja huomennakin kai saman verran ainakin. Eli lämmintä on ja kuivaa. En edelleenkään sano että kuumaa, koska silloin 1999 päätin Arizonassa käydessäni että Suomessa ei ole koskaan kuuma; on ainoastaan ehkä korkeintaan lämmin. Näyttää ainakin tällä hetkellä siltä, että tämä kesä on parin vuoden takaisen kesän toisinto, jolloin pääsivät pitkien helteiden takia kuivumaan sammalet, jäkälät, marjamättäät ja vaikka mitkä. Monella taisi mennä kaivokin tyhjiin.

Sunnuntai 26.1.2020: ”Talvi vai eikö talvi – siinäpä pulma”

Ja hyvää alkanutta vuotta! Kyllä on menneet säät ihmeellisiksi tässäkin maassa! Ihan vielä vajaa viikko sitten oli maa lähes paljaana – ja monin paikoin olikin, lämpötilat ovat pyörineet reilustikin (parhaassa tapauksessa +7) plussan puolella ja tuolloin oli yöllä lämpimämpää kuin päivällä! Nyt ollaan vaihteeksi valkoisen aineen peitossa, ja lisää on sääkartoilla luvassa. Lumen paksuus on noin 5-10 senttiä tällä hetkellä, mutta esimerkiksi pelloilla sitä ei ole juuri yhtään. Samaten pakkasta on povattu toistakymmentä huomiseksi tai ylihuomiseksi. Sitten taas veivataan plussalle. Vettä on satanut paikoin enemmän ja kovempaa kuin kesällä – siis tammikuussa! Luonto on kummissaan, ja lehdissä on ollut kuvia, että kukkia ja pajunkissoja sekä jopa yksi sitruunaperhonen on nähty. Ettei ilmastonmuutosta ole? No, minun mielipiteeni on että ilmastonmuutoksen kieltäjät saavat syödä pyllynsä!

Perjantai 4.10.2019: ”Elo harmaa on ja ankee, lumisade maahan lankee”

Katsoin, että vuonna 2017 ensilumi satoi 21. lokakuuta. Nyt ollaan reippaat pari viikkoa etuajassa siitä. Sääofficessa sanoivat, että lämpötilat ovat 10 astetta tavanomaista viileämpiä. Pystyykö sitä enää sanomaan, mikä on ”tavanomaista”, kun on vähän sitä sun tätä nuo ilmat? Lämpötila on joka tapauksessa vain pari astetta nollan yläpuolella. Eiköhän se ole taas renkaanvaihdon aika.

Sunnuntai 15.9.2019: ”Vilu kapajaa”

Se kesä taisi olla sitten tässä. Ulkona on enää alle 10 astetta ”lämmintä” ja vettä tuuppaa tauotta. Eilen oli vielä kohtalaisen poutaista päivällä, mutta tuulista ja todella viileää, kun vertaa toissapäivään, jolloin oli jopa lämmin. Melkoista vekslausta noissa lämpötiloissa. Eihän siinä auttanut muuta kuin pistää uunia lämpenemään. Mitenkähän käynee, että joko tämän kuun aikana tulee ensimmäiset lumet…

Lauantai 27.7.2019: ”Saunapäivä”

Periaatteessa joo, jos ajatellaan, että nytkin ulkolämpötilaksi mittari esittää 32,2 astetta. Jossakin päin maailmaa, kuten vissiin mm. Saksassa, tuossa lämpötilassa ”saunotaan” ihan vakavalla naamalla. Onneksi sentään täällä Suomessa saunominen käynnistyy yleensä vasta, kun lämpöä on vähintään tuplasti tuon verran, ja saunassa sihisee muukin kuin äkäinen emäntä. Mutta joka tapauksessa sää on vaihteeksi ”lämpenemään päin” – nimittäin vuoden -99 Arizonan-roadtripin jälkeen lupasin, että en sano koskaan Suomessa olevan kuuma. Ei sentään ole ihan viikkotolkulla hellettä pitänyt, kuten viime vuonna, mutta kuivaa on nytkin. Ei näytä hyvältä, eivätkä uutiset muualta maailmasta, jossa vettä tulee sitten senkin edestä ja takaa – ja vielä sivuilta.

Lauantai 8.6.2019: ”Hikiboksi”

Viime kesänä media kehitti uusia termejä sääpuolelle, kuten ”käristyskupolin”. Voi herran tähen. No, lämmintähän silloin oli monta viikkoa, mikä ei lie ollut erityisen tavanomaista. Tämä kesäkuu lähti vähän samaan tapaan alkuun, eli helteisiä päiviä on nähty jo muutama. Plus 30 ja niillä main on ihan tavallista. Ensi viikoksi ennustettiin (lue: peloteltiin) jopa lumisateella, ja kyllähän sääkartassa näyttää olevan jopa 20 asteen notkahdus lämpötiloissa. Saa sitten nähdä, onko lunta vai mitä. Tänään on jo päälle parinkymmenen asteen heti aamusta, joten saattaa tulla vesi läpi nahasta myös viikonloppuna. Onneksi ihmisen iho ”vuotaa” vain toiseen suuntaan…

Torstaina 2.5.2019: ”Lunta tupaan”

Johan tässä ehtikin olemaan kesäistä, ja lämpötilat parhaimmillaan jossakin parinkympin tienoilla. Lehti tuli puuhun, ja puu lehteen. Kesän tulo ottaa kuitenkin taas etupakkia, ja nyt jälleen on peloteltu kymmenillä lumisenteillä lähes koko maassa. Ei tästä tule mitään. Mutta toisaalta; koskaan en ole vaihtanut kesärenkaita ennen vappua tai äitienpäivää – enkä vaihda nytkään. Siinäpähän luistelette kesärenkailla, ketkä olette kiirehtineet – kunhan ette luistele keulaan tai kylkeen (tai perään). ”Lämpö”tila on noin 4 astetta, eikä korkeammalle taida nousta juuri kuin vasta maanantaina. Ilmastonmuutosta vai perussettiä?

Maanantaina 8.4.2019

Ei sellaista kevättä, ettei sen kanssa takatalvea. Nyt on sen aika. Johan olikin muutama päivä ihan suhteellisen lämmintä (yli 10 plusastetta, ja etelässä lähemmäs 15) ja kuivaa, mutta tänään noin puolenpäivän aikoihin alkoi sataa ensin vettä, sitten iltapäivällä räntää, ja nyt tulee rehellistä lunta. Ja sitä on luvattu tulevaksi kaikissa em. olomuodoissa aina keskiviikkoon asti. Joissakin sääpelotteluissa on sanottu, että voi tulla jopa 30 senttiä – ellei enemmän. No, se näkee ken elää. Eipä ole lämmin tirpoilla eikä kissoilla, mutta onneksi ei ihan paljain nahoin tarvitse kumpienkaan olla. Laulaneeko mustarastaskaan ihan yhtä innokkaasti nyt kuin pari päivää sitten…

Perjantaina 15.2.2019:

”Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajamailla on 140-155 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään edustalla on 100-125 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä noin linjalle peräseinä – kasvimaa. Jääkenttä on paikoin ahtautunut. Ulompana on 120-140 cm paksua, paikoin päällekkäin ajautunutta, hyvin tiheää ajojäätä. Jääkentässä on halkeamia.” Eli ”ennätykselliset” joulu-tammi-helmikuun puolenvälin lumisateet ovat vaihtuneet lähemmäs +10 lämpöaaltoon, joka on pistänyt räystäät juoksemaan kilpaa ja ryskäyttänyt lumet katoilta. Ei uskalla lähteä lapioimaan seinustaa ja sokkelin vierusta lumesta kun ihan koko pajatso ei ole vielä tyhjentynyt, mutta kyllä sekin on tehtävä, ettei seinä kastu ihan läpeensä.

Maanantai 31.12.2018: Viimeistä viedään

Vuoden viimeisenä päivänä meillä on -12 astetta pakkasta, ja kirenemään päin tuntuu olevan. Taivas on selkeä, mutta monissa tiedotusvälineissä uhkaillaan taas hirvistyttävänkauhistuttavan kamalalla myrskyllä, kuten nykyään on tapana. Eli melkeinpä hiiren pierua kovemmat pihaukset on jo etusivun kamaa keltaisessa lehdistössä. Ja normaalimpi media seuraa perässä, kun pitää saada klikkauksia. Katotaanhan sitten vähän ajan päästä miten on käynyt. Hyvää mennyttä ja parempaa tulevaa vuotta!

Torstai, 25. lokakuuta 2018: Lunta

Vaan eipä mitään, tässä oli lokakuussa välissä yhtenä päivänä, olikohan 14. päivän tienoilla – eli vain 11 päivää sitten, semmoiset lämmöt että huhhuh sanoi jänispaisti pakasteessa! Parinkympin molemmin puolin pyörivät nuo mittarilukemat, ja eipä sellaista lämpöpiikkiä tilastojen mukaan ole ollut kuin vuonna kaheksanviis. Kauan on aikaa siis. Nyt kuitenkin ollaan kai suht normisyysilmastossa, eli lämpötila nollan sivuilla ja lunta tosiaan tuuppaa tulemaan. Kyllähän tuo tuosta sulanee vielä ennen kuin maahan jää. Laitoin tirpoille jo evästä lintulaudoille. Tästä se talvi alkaa (tai sitten ei).

Perjantai, 5. lokakuuta 2018: Lunta, räntää ja vettä

Niin se vaan kuuma ja kuiva kesä lopulta vaihtui perinteiseksi syksyksi, jolloin veden kaikki olomuodot voivat tulla tutuiksi vaikka yhden aamupäivän aikana. Säätiedotus lupasi Keski-Suomeen vesisadetta, mutta kyllä se oli aamulla ihan rehellistä lunta. Sitten alkoi tulla räntää, ja nyt tulee tuulen kanssa vettä. Hyvä, että talvirenkaat on jo molemmissa autoissa alla. Eli ei kannata luottaa tietokonemallinnuksiin, vaan ihan omaan kokemukseen, että jos lämpötila on nollan vaiheilla tai yöllä jo sen alle, taivaalta tuleva tavara todennäköisemmin ei ole täysin juoksevassa muodossa. Eikä ollutkaan.

4. kesäkuuta 2018: Tuulen teillä (ja meillä)

Niin vaihtui poikkeuksellisen lämmin jakso melkeinpä tutummaksi tulleeseen koleuteen ja hirveään hiivariin, joka on jo onnistunut katkomaan sähköjä eri puolilta Pohjois-Savoa ja muutakin Suomea. Puita on kaatunut sähkölinjoille, ja maastopaloja on syttynyt johtojen ja/tai muuntajien kipinöinnistä. Vesialueilla nähtiin komeita vaahtopäitä, ja kuka on ollut liikkeellä pienellä veneellä tai kajakilla, varmasti tietää käyneensä. Tuulen nopeus Limatieteen laitoksen sääkartalla 8 m/s, mutta kylläpähän se kovempaa puhaltaa. Missä niillä sitten mittarinsa lienee…


15. toukokuuta 2018: ”Huh hellettä sanoi jänispaisti pakastimessa”

Onkin vierähtänyt hetki aikaa edellisestä merkinnästä sääpäiväkirjaan. Pitää nyt laittaa erikoismerkintä, sillä tässä ollaan kohta viikko eletty melkoista yllärikesää, sillä tähän aikaan toukokuussa on harvoin ollut näin pitkää tosi lämmintä jaksoa. Eilenkin oli noin +28 astetta varjossa. Kesä on tullut todella nopeasti, ja ihmetystä on herättänyt mm. se, miten nopeasti mahdoton määrä lunta hävisi. Parissa viikossa vaikutti lähteneen pihastakin puolet lumen korkeudesta. Muistelen että edellisen kerran toukokuussa oli vähintään näin lämmintä joskus 90-luvun puolella, kun Jyväskylässäkin sai kävellä käytännössä ilman vaatteita. No, oli sentään shortsit jalassa. Äitienpäivänkin jälkeen lämpö jatkuu…toistaiseksi. Muutama vuosi sitten äitienpäivän jälkeen muuttui keli ihan täysin, ja sitten pitikin olla jo pipoa ja tumppua. Katsotaan nyt, milloin tämä tästä taas ”perinteiseksi” kesäksi sateineen ja alle 15 asteen lämpötiloineen muuttuu. Vai muuttuuko, näistä säistä kun ei nykyään enää pääse ollenkaan perille, mitä ne ovat. Uusimmat sääpäiväkirjamerkinnät tulevat tästä lähtien tämän sivun alkuun.


7. helmikuuta 2016

Vettä sataa. Ulkolämpötila +4. Ei mikään normi helmikuun sää, mutta onhan tuota vettä joskus muulloinkin tässä kuussa satanut. Mieluummin olisi saanut olla lunta ja pakkasta. Lunta tulikin edellisenä päivänä ihan kymmenkunta senttiä, mutta kohtapa sekin on käsitelty. Viime helmikuussa ei ihan näin märkää muistaakseni ollut. Sääkartalla tilanne ei näytä kivalta, plussan puolella kiikutaan nipin napin perjantaille asti, jolloin hieman kylmenee, mutta vain nimeksi. Ja sitten tulee lunta. Tai sitten ei.

SAAPAIVAKIRJA_HPIM0260

19. helmikuuta 2016

Talven selkä ei ole vielä taittunut, onneksi. Lämpötila nollan pinnassa, ehkä hieman alle. Ei kuitenkaan suojan puolella. Nyt on erinomainen aika esimerkiksi lumikenkäilyyn, sillä puolen kymmentä senttiä pakkaslunta ja sen alla tiivis lumikerros, johon ei uppoaisi varmasti pelkät kengätkään jalassa. Mielenkiintoinen havainto, jonka tietysti kaikki luontoinnokkaat ovat tehneet, että jäniksetkin näyttävät kulkevan talvisaikaan täsmälleen samoja reittejä, kuin mitä muurahaiset kesällä käyttävät. Perämetsässä murkkujen valtatiellä liikkuvat talvisin muut eläimet.

HARMAA_MG_0675

8. huhtikuuta 2016

Nyt tulee vettä kuin sitä kuuluisaa aisaa. Sataa nimittäin kuin Suomen kesällä konsanaan. Tämän kevään havaintoja mm. että pihassa seisoo vesi ja kävelypolulla sitä on varmaan 10 senttiä. Tällaista ei aiempina talvina tässä muistini mukaan ole ollutkaan. Ikäänkuin maa ei imisi yhtään tuota lumesta sulavaakaan vettä, saati sitten taivaalta satavaa. Saa nähdä, miten tekee perustuksille terää – varsinkin, jos nyt jysähtäisi vielä pakkanen toiselle kymmenelle. Mutta harmaata on, ei oo kivaa. Tänään on kyllä tuota märkää olomuotoa jo tullut ihan riittävästi.

KIVISALMI_IMG_9416

4. toukokuuta 2016

No nyt! Tällä kertaa oli säätyypin toinen ääripää: käytännössä pilvetön taivas, ja jo tähän aikaan keväästä +20-21. Enpä muista hetkeen, että olis ollut tämmöistä näin aikaisin. Toki muutama vuosi sitten oli äitienpäivänä kukkamekkokeli (tosin en sellaiseen itse pukeutunut). Vaan sen jälkeen tulikin sitten melkein räntää koko lopputoukokuu. Miten lienee tämän kesän laita, onko hellettä vai mennäänkö kumpparit jalassa ja sadetakki päällä – saapi nähdä. Vaan nautittava on nyt niin kauan kuin tätä lystiä piisaa. Käkikin jo kukkui, ja perhoset lepattelivat. Tämmöistä lisää!

5. heinäkuuta 2016

Tämmöistä se on Suomen suvi näköjään nykyään. Vettä on satanut pari päivää kohta letkaan, ja pilvenreunaa ei näy. Kyllä kai se on uskottava tuohon ilmastonmuunnokseen. Lämmin alkukesä kellahti sitten kesä- ja heinäkuun vaihteessa täysin sille itselleen, ja kymmenkunta ”lämpöastetta” on jo melkoisen vilpoista. Toivottavasti koko heinäkuu ei ole tätä, eikä edes suurin osa. Alkaa ottaa pannuun ja kattilaan, jos tulikin vesikesä. No, hyttysiä ainakin piisaa ja riittää, laitetaanko teille tulemaan!

26. lokakuuta 2016

No huh huh, siinäkö se kesä sitten taas meni ettei mitään! Vaan niin siinä taisi käydä. Viime yönä satoi lunta sen verran että ainakin vielä on pysynyt maassa (ja puussa), mutta kai se tuosta vielä pois sulaa. Niinhän se on tehnyt monesti aiempinakin vuosina. Ei taida tulla talvea meille kovin helpolla enää nykyisin. Lämpötila nollan pinnassa, ja tiet suolassa. Sillä lailla se autojenkin käyttöikä pitenee ja ihmiset tuudittautuvat uskoon, että talvellakin saa ajaa miljoonaa, onhan tiet sulana. Kuinka monen autoilijan ”talvi yllätti” taas…

5. tammikuuta 2017

Hrr...
Hrr…

Suurin piirtein näihin samoihin aikoihin oli viime tammikuussa Keski-Suomen kylmimmät kelit. Pakkanen huiteli parhaimmillaan -30 paikkeilla, eikä välttämättä kauas jäädä tälläkään kerralla. Yli -20:n ollaan jo menossa. Sääkartan mukaan seuraavan viikon tiistaina oltaisiinkin jo nollissa ja räntäsateen ihanaa räpsettä olisi tiedossa, joten kauan tämäkään lysti ei näytä kestävän. Luonnolle sahaava lämpötila on kummastus, eikä ihminenkään oikein tiedä, onko talvi vai joku muu vuodenaika. Pakkaskeleillä kuitenkin on tarpeen pukeutua lämpimästi, ja sellaiset, joiden mielestä ilman pipoa ja käsineitä kulkeminen kintut paljaana tennarit jalassa on coolia, ovat kyllä mielestäni järkeä vailla.

26. huhtikuuta 2017: ”Kun maass’ on hanki…”

Öh…jotta sääpäiväkirjalla olisi jotakin tilastollista merkitystä ja muutenkin, niin kai sitä pitäisi päivittää jos ei nyt päivittäin mutta hieman useammin kuin neljän kuukauden välein… No, ei voi mitään. Pelkkien lämpötilojen luetteloiminen ja sen kertominen oliko ohutta yläpilveä vai mitä, ei oikein jostakin syystä irtoa. Mutta, mehän eletään melkeinpä vapun aikaa, eikä siihen ole kuin nelisen päivää. Ei ole hiiri korvalla eikä puro sano puli puli, vaan viime yönä tuuppasi lunta varmaan kymmenen senttiä. Nythän sitä vielä on maassa ja puussa, kun lämpötila on vain pari astetta plussalla eikä aurinko paista. Tiet ovat tietysti sitten pelkkää sohjoa ja muhjua, missä vain liikennettä on. Hiekkateillä on aina niin ihana kelirikko, joten voi vain haaveilla kaukaisesta lämpimästä ja kuivasta kesästä. Jolloin tiet sitten pölyävät… No, aina ei voi voittaa, eikä edes joka kerta.

25. syyskuuta 2017

No, taitaa olla kesän parhaat kelit taas syyskuussa. Ja kohta lokakuussa, kuuhan vaihtuukin piakkoin. Ilmastonpuutos iskee. Eilissä päivänä pilvetön taevas ja lämpöä lähemmäs 20 astetta, tänään varmaan aika pitkälle samaa. Eihän se tieten haittaa, mutta vähän tympeää kun meinaa olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

21. lokakuuta 2017

Nythän se onkin hyvä tehdä sääpäiväkirjamerkintä, kun saadaan tännekin ensimmäinen lumisade tälle ”kesälle”. Sopivasti sain vaihettua myös kikkarenkaat autoon aamulla, yöthän alkavat olla kohta pakkasen puolella koko maassa. Eipähän tuo lumi kestäne kovin pitkään, mutta onpahan kumminkin jonkin aikaa. Muistelen samalla, että penskana pääsi oikein itku kun yhtenä syksynä satoi lunta ensimmäisen kerran. Nyt ei ihan niin tunteellista ole, mutta kesäkauden päätös on joka tapauksessa kyseessä.


Advertisement
%d bloggaajaa tykkää tästä: