SÄÄPÄIVÄKIRJA

Torstai, 25. lokakuuta 2018: Lunta

Vaan eipä mitään, tässä oli lokakuussa välissä yhtenä päivänä, olikohan 14. päivän tienoilla – eli vain 11 päivää sitten, semmoiset lämmöt että huhhuh sanoi jänispaisti pakasteessa! Parinkympin molemmin puolin pyörivät nuo mittarilukemat, ja eipä sellaista lämpöpiikkiä tilastojen mukaan ole ollut kuin vuonna kaheksanviis. Kauan on aikaa siis.

Nyt kuitenkin ollaan kai suht normisyysilmastossa, eli lämpötila nollan sivuilla ja lunta tosiaan tuuppaa tulemaan. Kyllähän tuo tuosta sulanee vielä ennen kuin maahan jää. Laitoin tirpoille jo evästä lintulaudoille. Tästä se talvi alkaa (tai sitten ei).

 

Perjantai, 5. lokakuuta 2018: Lunta, räntää ja vettä

Niin se vaan kuuma ja kuiva kesä lopulta vaihtui perinteiseksi syksyksi, jolloin veden kaikki olomuodot voivat tulla tutuiksi vaikka yhden aamupäivän aikana. Säätiedotus lupasi Keski-Suomeen vesisadetta, mutta kyllä se oli aamulla ihan rehellistä lunta. Sitten alkoi tulla räntää, ja nyt tulee tuulen kanssa vettä. Hyvä, että talvirenkaat on jo molemmissa autoissa alla. Eli ei kannata luottaa tietokonemallinnuksiin, vaan ihan omaan kokemukseen, että jos lämpötila on nollan vaiheilla tai yöllä jo sen alle, taivaalta tuleva tavara todennäköisemmin ei ole täysin juoksevassa muodossa. Eikä ollutkaan.

 

4. kesäkuuta 2018: Tuulen teillä (ja meillä)

Niin vaihtui poikkeuksellisen lämmin jakso melkeinpä tutummaksi tulleeseen koleuteen ja hirveään hiivariin, joka on jo onnistunut katkomaan sähköjä eri puolilta Pohjois-Savoa ja muutakin Suomea. Puita on kaatunut sähkölinjoille, ja maastopaloja on syttynyt johtojen ja/tai muuntajien kipinöinnistä. Vesialueilla nähtiin komeita vaahtopäitä, ja kuka on ollut liikkeellä pienellä veneellä tai kajakilla, varmasti tietää käyneensä. Tuulen nopeus Limatieteen laitoksen sääkartalla 8 m/s, mutta kylläpähän se kovempaa puhaltaa. Missä niillä sitten mittarinsa lienee…


 

15. toukokuuta 2018: ”Huh hellettä sanoi jänispaisti pakastimessa”

Onkin vierähtänyt hetki aikaa edellisestä merkinnästä sääpäiväkirjaan. Pitää nyt laittaa erikoismerkintä, sillä tässä ollaan kohta viikko eletty melkoista yllärikesää, sillä tähän aikaan toukokuussa on harvoin ollut näin pitkää tosi lämmintä jaksoa. Eilenkin oli noin +28 astetta varjossa. Kesä on tullut todella nopeasti, ja ihmetystä on herättänyt mm. se, miten nopeasti mahdoton määrä lunta hävisi. Parissa viikossa vaikutti lähteneen pihastakin puolet lumen korkeudesta.

Muistelen että edellisen kerran toukokuussa oli vähintään näin lämmintä joskus 90-luvun puolella, kun Jyväskylässäkin sai kävellä käytännössä ilman vaatteita. No, oli sentään shortsit jalassa. Äitienpäivänkin jälkeen lämpö jatkuu…toistaiseksi. Muutama vuosi sitten äitienpäivän jälkeen muuttui keli ihan täysin, ja sitten pitikin olla jo pipoa ja tumppua.

Katsotaan nyt, milloin tämä tästä taas ”perinteiseksi” kesäksi sateineen ja alle 15 asteen lämpötiloineen muuttuu. Vai muuttuuko, näistä säistä kun ei nykyään enää pääse ollenkaan perille, mitä ne ovat.

Uusimmat sääpäiväkirjamerkinnät tulevat tästä lähtien tämän sivun alkuun.


SÄÄPÄIVÄKIRJA

Monesti on ollut mielessä, että pitäisi alkaa pitää sääpäiväkirjaa. Ihan ensinnäkin sen vuoksi, että en juuri muista viikkoa vanhempia asioita säästä puhumattakaan. Toiseksi, nuo ilmat ovat sen verran monipuoliset olleet viime vuosina, että ehkä niistä parhaiten pysyisi jyvällä laittamalla ainakin jotakin muistiin. Paperista päiväkirjaa en jaksa pitää, mitenkähän lienee sähköisen version kanssa, mutta aloitetaanhan nyt ainakin.

Tuskinpa ihan päivittäin kannattaa todeta, minkälainen sää on ollut, ehkä viikkotasolla lähden testaamaan. Ellei sitten ole joku erityisen erikoinen ilmiö sellaisena vuodenaikana, jona ei ole yleensä tottunut kyseisenlaista keliä näkemään. Nyt voisi olla sellainen. Eli tästä lähtee:

7. helmikuuta 2016

Vettä sataa. Ulkolämpötila +4. Ei mikään normi helmikuun sää, mutta onhan tuota vettä joskus muulloinkin tässä kuussa satanut. Mieluummin olisi saanut olla lunta ja pakkasta. Lunta tulikin edellisenä päivänä ihan kymmenkunta senttiä, mutta kohtapa sekin on käsitelty.

Viime helmikuussa ei ihan näin märkää muistaakseni ollut. Sääkartalla tilanne ei näytä kivalta, plussan puolella kiikutaan nipin napin perjantaille asti, jolloin hieman kylmenee, mutta vain nimeksi. Ja sitten tulee lunta. Tai sitten ei.

 

SAAPAIVAKIRJA_HPIM0260

19. helmikuuta 2016

Talven selkä ei ole vielä taittunut, onneksi. Lämpötila nollan pinnassa, ehkä hieman alle. Ei kuitenkaan suojan puolella. Nyt on erinomainen aika esimerkiksi lumikenkäilyyn, sillä puolen kymmentä senttiä pakkaslunta ja sen alla tiivis lumikerros, johon ei uppoaisi varmasti pelkät kengätkään jalassa.

Mielenkiintoinen havainto, jonka tietysti kaikki luontoinnokkaat ovat tehneet, että jäniksetkin näyttävät kulkevan talvisaikaan täsmälleen samoja reittejä, kuin mitä muurahaiset kesällä käyttävät. Perämetsässä murkkujen valtatiellä liikkuvat talvisin muut eläimet.

HARMAA_MG_0675

8. huhtikuuta 2016

Nyt tulee vettä kuin sitä kuuluisaa aisaa. Sataa nimittäin kuin Suomen kesällä konsanaan. Tämän kevään havaintoja mm. että pihassa seisoo vesi ja kävelypolulla sitä on varmaan 10 senttiä. Tällaista ei aiempina talvina tässä muistini mukaan ole ollutkaan. Ikäänkuin maa ei imisi yhtään tuota lumesta sulavaakaan vettä, saati sitten taivaalta satavaa.

Saa nähdä, miten tekee perustuksille terää – varsinkin, jos nyt jysähtäisi vielä pakkanen toiselle kymmenelle. Mutta harmaata on, ei oo kivaa. Tänään on kyllä tuota märkää olomuotoa jo tullut ihan riittävästi.

KIVISALMI_IMG_9416

4. toukokuuta 2016

No nyt! Tällä kertaa oli säätyypin toinen ääripää: käytännössä pilvetön taivas, ja jo tähän aikaan keväästä +20-21. Enpä muista hetkeen, että olis ollut tämmöistä näin aikaisin. Toki muutama vuosi sitten oli äitienpäivänä kukkamekkokeli (tosin en sellaiseen itse pukeutunut). Vaan sen jälkeen tulikin sitten melkein räntää koko lopputoukokuu.

Miten lienee tämän kesän laita, onko hellettä vai mennäänkö kumpparit jalassa ja sadetakki päällä – saapi nähdä. Vaan nautittava on nyt niin kauan kuin tätä lystiä piisaa. Käkikin jo kukkui, ja perhoset lepattelivat. Tämmöistä lisää!

 

5. heinäkuuta 2016

Tämmöistä se on Suomen suvi näköjään nykyään. Vettä on satanut pari päivää kohta letkaan, ja pilvenreunaa ei näy. Kyllä kai se on uskottava tuohon ilmastonmuunnokseen. Lämmin alkukesä kellahti sitten kesä- ja heinäkuun vaihteessa täysin sille itselleen, ja kymmenkunta ”lämpöastetta” on jo melkoisen vilpoista.

Toivottavasti koko heinäkuu ei ole tätä, eikä edes suurin osa. Alkaa ottaa pannuun ja kattilaan, jos tulikin vesikesä. No, hyttysiä ainakin piisaa ja riittää, laitetaanko teille tulemaan!

26. lokakuuta 2016

No huh huh, siinäkö se kesä sitten taas meni ettei mitään! Vaan niin siinä taisi käydä. Viime yönä satoi lunta sen verran että ainakin vielä on pysynyt maassa (ja puussa), mutta kai se tuosta vielä pois sulaa. Niinhän se on tehnyt monesti aiempinakin vuosina. Ei taida tulla talvea meille kovin helpolla enää nykyisin.

Lämpötila nollan pinnassa, ja tiet suolassa. Sillä lailla se autojenkin käyttöikä pitenee ja ihmiset tuudittautuvat uskoon, että talvellakin saa ajaa miljoonaa, onhan tiet sulana. Kuinka monen autoilijan ”talvi yllätti” taas…

5. tammikuuta 2017

Hrr...
Hrr…

Suurin piirtein näihin samoihin aikoihin oli viime tammikuussa Keski-Suomen kylmimmät kelit. Pakkanen huiteli parhaimmillaan -30 paikkeilla, eikä välttämättä kauas jäädä tälläkään kerralla. Yli -20:n ollaan jo menossa.

Sääkartan mukaan seuraavan viikon tiistaina oltaisiinkin jo nollissa ja räntäsateen ihanaa räpsettä olisi tiedossa, joten kauan tämäkään lysti ei näytä kestävän.

Luonnolle sahaava lämpötila on kummastus, eikä ihminenkään oikein tiedä, onko talvi vai joku muu vuodenaika. Pakkaskeleillä kuitenkin on tarpeen pukeutua lämpimästi, ja sellaiset, joiden mielestä ilman pipoa ja käsineitä kulkeminen kintut paljaana tennarit jalassa on coolia, ovat kyllä mielestäni järkeä vailla.

26. huhtikuuta 2017: ”Kun maass’ on hanki…”

Öh…jotta sääpäiväkirjalla olisi jotakin tilastollista merkitystä ja muutenkin, niin kai sitä pitäisi päivittää jos ei nyt päivittäin mutta hieman useammin kuin neljän kuukauden välein…

No, ei voi mitään. Pelkkien lämpötilojen luetteloiminen ja sen kertominen oliko ohutta yläpilveä vai mitä, ei oikein jostakin syystä irtoa.

Mutta, mehän eletään melkeinpä vapun aikaa, eikä siihen ole kuin nelisen päivää. Ei ole hiiri korvalla eikä puro sano puli puli, vaan viime yönä tuuppasi lunta varmaan kymmenen senttiä. Nythän sitä vielä on maassa ja puussa, kun lämpötila on vain pari astetta plussalla eikä aurinko paista.

Tiet ovat tietysti sitten pelkkää sohjoa ja muhjua, missä vain liikennettä on. Hiekkateillä on aina niin ihana kelirikko, joten voi vain haaveilla kaukaisesta lämpimästä ja kuivasta kesästä. Jolloin tiet sitten pölyävät… No, aina ei voi voittaa, eikä edes joka kerta.

25. syyskuuta 2017

No, taitaa olla kesän parhaat kelit taas syyskuussa. Ja kohta lokakuussa, kuuhan vaihtuukin piakkoin. Ilmastonpuutos iskee. Eilissä päivänä pilvetön taevas ja lämpöä lähemmäs 20 astetta, tänään varmaan aika pitkälle samaa. Eihän se tieten haittaa, mutta vähän tympeää kun meinaa olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus.

21. lokakuuta 2017

Nythän se onkin hyvä tehdä sääpäiväkirjamerkintä, kun saadaan tännekin ensimmäinen lumisade tälle ”kesälle”. Sopivasti sain vaihettua myös kikkarenkaat autoon aamulla, yöthän alkavat olla kohta pakkasen puolella koko maassa.

Eipähän tuo lumi kestäne kovin pitkään, mutta onpahan kumminkin jonkin aikaa. Muistelen samalla, että penskana pääsi oikein itku kun yhtenä syksynä satoi lunta ensimmäisen kerran. Nyt ei ihan niin tunteellista ole, mutta kesäkauden päätös on joka tapauksessa kyseessä.


 

Mainokset